Díjazták a gyermekvédelmi népszavazás sikere ellen küzdő Soros-szervezeteket

2022 legjobb civil kezdeményezései közé választották az Amnesty International Magyarország és a Háttér Társaság Érvénytelen kérdésre érvénytelen válasz elnevezésű kampányát.

2023. 05. 16. 11:52
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A múlt esztendő legjobb civil kezdeményezései közé választották az Amnesty International Magyarország és a Háttér Társaság Érvénytelen kérdésre érvénytelen válasz elnevezésű kampányát, amely a 2022-es gyermekvédelmi népszavazás eredményességét igyekezett megakadályozni. A referendum érvényességét szabotáló akció a Nonprofit Információs és Oktató Központ (NIOK) Alapítvány versenyében kategóriájának győztese lett, a Legnagyobb hatású projektért járó Civil Díjat szerezte meg. A díj kapcsán a Amnesty International Magyarország a közösségi oldalán kijelentette:  

ez az elismerés a közös munkánknak szól. A több mint 1,7 millió embernek, akik érvénytelen szavazataikkal hitet tettek egy biztonságos és egyenlő Magyarország mellett, a több mint négyszáz aktivistának, akik nélkül nem sikerült volna ennyi helyre eljutni, a civil szervezeteknek, akik támogatták a kampányt, és mindenkinek, aki nap mint nap tesz azért, hogy Magyarország egy nyitottabb, boldogabb és szabadabb ország legyen. 

A referendum szabotőreinek tevékenységét egyébként nem először akarják díjjal jutalmazni. Miként lapunk is megírta, tavaly szeptemberben a Václav Havel Könyvtárral és a Charta 77 Alapítvánnyal együttműködve az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése jelölte díjra a szabotázsakcióban részt vevő szervezeteket. Az érintett NGO-k – köztük az Amnesty International Magyarország, a Háttér Társaság, a Labrisz Leszbikus Egyesület, a Budapest Pride, a NoÁr Mozgalom, a Magyar Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) – közös közleményt adtak ki, amelyben óriási megtiszteltetésnek nevezték, hogy a Václav Havel-díj döntősei között lehetnek. A hatvanezer eurós (25,6 millió forint) pénzjutalommal járó elismerést végül viszont nem ők, hanem Vlagyimir Kara-Murza bebörtönzött orosz ellenzéki vezető kapta.

 Érdemes azonban kiemelni, hogy a Soros-szervezetek hónapokon át tartó kampánya ellenére 

2022. április 3-án 3,7 millió választó helyezkedett a genderideológiát elutasító, a kiskorú gyermekek védelmét szorgalmazó álláspontra. 

Nem sokkal később a gyermekvédelmi népszavazás ellen kifejtett propagandáért a Nemzeti Választási Bizottság több civil szervezetet is megbírságolt, hangsúlyozva, hogy a népszavazási kampányban ez visszaélésszerű joggyakorlásnak számít.

Borítókép: Az Amnesty International Magyarország, a Háttér Társaság, illetve 11 másik civil szervezet közös #érvénytelenül kampánya. (Fotó: Amnesty International Magyarország/Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.