Felszámolták Abu Marian embercsempész bandáját

Óriási siker! A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) illegális migráció elleni osztályának a nyomozói nemcsak felszámolták a líbiai irányítású, Magyarországról szervezett, nemzetközi embercsempész hálózatot, hanem elfogták az Európa-szerte keresett, leginkább Abu Marian néven ismert arab főnököt is.

2023. 05. 25. 14:57
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még 2021. március 24-én hajnalban, Pápa közelében felborult egy traktor vontatta pótkocsi, ami az árokban kötött ki. A traktor vezetője elszaladt, ám a látszólag szénát szállító pótos alvázban kialakított rejtekéből harminc migráns került elő kisebb-nagyobb sérülésekkel. 

Mint azt ma az NNI és a Veszprém Vármegyei Főügyészség közös sajtótájékoztatójából megtudtuk, akkor már az NNI Nemzetközi bűnözés elleni főosztályán, ott is az illegális migráció elleni osztályon javában folyt az operatív felderítés. Minden jel arra mutatott, hogy a Szerbia felől, a műszaki határzáron keresztül érkező migránstömeg egy részét egy olyan bűnszervezet csempészi Magyarországra, majd tovább Ausztriába, amelynek magyarországi segítői is lehetnek. Erről azonban a bűnszervezetnek dolgozók nem tudhattak. 

Igaz, akkor még a nyomozók sem ismerték az adott embercsempész maffia felépítését, ami mára megváltozott.

 

Abu Marian utasítására építettek ki rejtekhelyet a pótkocsi platója alá (Fotó: NNI)

Az NNI még áprilisban vádemelési javaslattal fejezte be a nyomozást, miután felszámolta a komplett nemzetközi bűnszervezetet. 

Nem csak a végrehajtókat, hanem a román és a szlovák középvezetőt, sőt a banda arab irányítóját, az Abu Marianként emlegetett líbiai bűnözőt is elfogták. Őt egyébként már Európa-szerte keresték az EU tagállamainak rendőrségei, ám az NNI illegális migráció elleni osztályának nyomozói fogták el Budapesten az 55 éves férfit még 2021. szeptember 22-én. 

Abu Marian egyik román igazolványa
Abu Marian másik román igazolványa
Abu Marian bolgár igazolványa
Abu Marian rabosítási fotója

Az embercsempészek eleinte magyar és román sofőröket használtak, akik szinte kivétel nélkül nélkülöző, nyomorgó emberek voltak. Később lengyel és észt sofőröket is alkalmaztak Abu Marian személyes ismeretsége alapján. 

A szervezők és a sofőrök kapcsolatot kizárólag interneten tartották egymással, ott kapták meg a koordinátákat és minden egyéb információt, ami az embercsempészethez szükséges volt. A sofőrök nem ismerték személyesen a szervezőket és az útirányt is részletekben kapták meg, egyszerre csak húsz–negyven kilométernyi szakasz GPS-adatát, azt soha nem tudták, hogy mi a pontos cél.

A banda által 2020-tól csempészett több mint 600 migráns egyébként, amint átjutottak Ausztriába, mobilkamera felvételen mondtak köszönetet Abu Mariannak, ez egyben azt is jelentette, hogy a speciális arab pénzküldő rendszerben, a hawalában Abu Marian nevére letett csempészésért járó díjat a főnök kivehette, amit aztán személyesen Abu Marian budapesti hawala-irodákban meg is tett.

Miután Szerbiából Ausztriába egy-egy migránst 3500 –4500 euróért csempésztek át, a banda bevétele átlag négyezer euróval számolva 2 millió 500 ezer euró – mintegy egymilliárd forint – volt. 

Abu Marian ebből fizette a költségeket, így a fantom cégek nevére vásárolt járműveket, a szállításokat végző sofőröket, a pihentető helyek – általában tanyák Ásotthalom térségében – költségeit, valamint a pihentetett migránsok ellátását étellel, itallal. Az NNI nyomozói éppen az egyik pihenőhely megtalálásakor szembesültek azzal, hogy a migránsokat magyar feliratú élelmiszerrel, vízzel látják el. Ebből már feltételezhető volt a banda magyar kötődése, ami be is igazolódott.

A másik, perdöntő bizonyítékot azonban a hálózat szlovák középvezetője biztosította – igaz, akaratlanul – a nyomozóknak.

Abu Marian bizalmasa, a bűnszervezet középszintű vezetője egy 46 éves Szigetszentmiklóson élő román férfi volt. Cristian C. feladata volt a sofőrök beszervezése és számukra a szállításhoz járművek biztosítása. Cristian C.volt Abu Marian és a szlovák középvezető között a kapcsolattartó. A szlovákot 2021. május 11-én Gyöngyösön fogták el a VI. emeleti lakásában. A férfi még elfogása előtt kidobta az ablakon a munkatelefonját, ami a szomszédos óvoda udvarára esett. A mobilból aztán a rendőrök olyan bizonyítékokat, köztük egy sor videófelvételt nyertek ki, amelyek perdöntőek lehetnek majd a tárgyaláson.

Abu Marian ugyanis nem csak az embercsempészet teljes menetét dokumentáltatta, hanem például azt is, ahogy utasítására átalakítanak embercsempészetre különböző járműveket. Így a Pápa közelében árokba borult pótkocsi átépítését is.

A Veszprém Vármegyei Főügyészség 22 ember ellen emelt vádat, közülük Abu Marian és négy középvezető ellen sanyargatással, bűnszervezetben, folytatólagosan elkövetett embercsempészet a vád, amiért akár húsz évet is kaphatnak bizonyítottság esetén.

A tájékoztatót tartották: 

Boross Zoltán r. ezredes, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály vezetője, Balog Gábor r. alezredes, a KR NNI Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Illegális Migráció Elleni Osztály vezetője, Gulyás Ildikó, a Veszprém Vármegyei Főügyészség főügyészségi csoportvezető ügyésze, sajtószóvivő.      

Borítókép: A Pápa közelében felborult pótkocsi rejtekében harminc migránst szállítottak Abu Marian parancsára (Fotó: police.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.