Fenyő-gyilkosság: Portik nem mondta, hogy „letettük a fenyőfát"

Újabb tanú beszélt arról, hogy nem hangzott el az a mondat Portik Tamás szájából, hogy „letettük a fenyőfát”, ami egyetlen lefoglalt, Portik által titokban felvett hanganyagon sem hallható, mindössze egy rendőri jelentés tartalmazza. Júliusban az ügyésznő elmondja a vádbeszédét.

2023. 05. 04. 16:05
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A védelem szempontjából kedvezően alakult ma a Fenyő János meggyilkoltatása miatt a Fővárosi Törvényszéken a bizonyítási eljárás.

Újabb tanút kérdeztek arról, hogy a Portik Tamás által titokban felvett, Gyárfás Tamással zajló hat beszélgetés során elhangzott-e Portik szájából az a mondat: „letettük a fenyőfát”? 

 

Mindez azért lényeges kérdés, mert a Nemzeti Nyomozó Irodában a Fenyő-gyilkosság vizsgálatát végző egység vezetője 2018. január 6-i jelentésében egyebek mellett a következőket írta: 

„Portik Tamás vonatkozásában… álláspontom szerint gyanúsítás közölhető, utalva a beszélgetésben tőle elhangzó „letettük a fenyőfát” szóösszefüggésre...”, valamint „Gyárfás Tamás vonatkozásában tekintettel a bűncselekmény súlyára illetve nyomozati taktikai szempontból is indokolt lenne az őrizetbevétel és az előzetes letartóztatás...”

Gyárfás Tamás a törvényszék folyosóján egy korábbi tárgyalási napon (Fotó: Teknős Miklós)

Április 27-én Dósa I. András, az MSZP volt karitatív tagozatvezetője, aki érintett Gyárfás 2017-es megzsarolásában, már elmondta, a „letettük a fenyőfát” mondatrész nem szerepelt abban az ötoldalas irományban, amelyet Gyárfásnak 2017. szeptember 17-én eljuttattak. Dósa azt is közölte: annak a kazettának a hangfelvételén sem volt ilyen mondatrészlet, amelyet 2017 novemberében bedobtak Gyárfás Tamás otthonának levélszekrényébe. 

 

Dósa zsarolótársa, az 1-es számú tanú a múlt heti tárgyalásról kimentette magát, ám ma zárt hírközlési láncon keresztül állt a törvényszék rendelkezésére. Így a védelem feltehette a kérdést:  szerepelt-e az irományban, a hangszalagon, bárhol a szövegben, hogy „letettük a fenyőfát”?

Az 1. számú tanú elmondta: Dósához hasonlóan ő sem tudja, hogy minek alapján írták az iménti szöveget a rendőri vezetői jelentésbe. 

A periratok között van a zsarolók által összeállított ötoldalas feljegyzés. A védelem időközben visszakapta a Nemzeti Nyomozó Irodában korábban leadott Sony kazetta hanganyagát is, ami alapján az ötoldalas zsarolólevelet megírták. Az eredeti hangfelvételeket 2018. december 6-án a Farkasréti temetőben találták meg a nyomozók. Egyikben sincs „letettük a fenyőfát” kitétel.

Portik Tamás (b) és Jozef Rohác az Aranykéz utcai robbantás, valamint a Fenyő- és a Cinóber-gyilkosság összevont büntetőperének tárgyalásán a Fõvárosi Törvényszék tárgyalótermében 2016. március 31-én. (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A 1. számú tanú ma arról is beszélt, Dósa I. András nehéz anyagi helyzetbe került, ezért Gyárfás megzsarolásától sok pénzt remélt.

Egyébként Dósa I. András és az 1. számú tanú ellen nem indult büntetőeljárás.

A tervek szerint július 6-án befejeződik a bizonyítási eljárás a négy éve tartó perben, majd Pappné Jenei Andrea ügyésznő megtartja a vádbeszédet. Portik Tamás védője pedig még júliusban elmondhatja a két napra tervezett védőbeszédét. Gyárfás Tamás védője, Zamecsnik Péter háromnapos perbeszédre készül, amire októberben kerülhet sor. Póta Péter bíró november 14-én tervezi kihirdetni az ítéletet.

Borítókép: Fenyő Jánost 1998. február 11-én Jozef Rohác lőtte le a Margit utca – Margit körút sarkán (Fotó: archívum)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.