Gálvölgyi János eseténél hibát tárt fel a mentők vizsgálata

Hibásan mérlegelt a mentésirányító szerda délelőtt egy segélyhívás fogadásakor a mentők belső vizsgálatának megállapításai szerint – tájékoztatta az MTI-t az Országos Mentőszolgálat szóvivője. Győrfi Pál korábban a sajtónak jelezte, hogy kivizsgálják a Gálvölgyi János színművész rosszulléte utáni riasztás fogadását.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 05. 12. 14:00
null
Budapest, 2019. április 9. Gálvölgyi János Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, humorista otthonában. MTVA/Gyûjtemény: Keleti Éva
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országos Mentőszolgálat minden részletre kiterjedő vizsgálatot folytatott a szerda délelőtt érkezett segélyhívás fogadása ügyében. Elemezték a telefonbeszélgetések hanganyagait, a számítógépes rendszerekben rögzített egyéb adatokat, a szabad mentőkapacitást, és meghallgatták az érintett mentődolgozókat is.

A vizsgálat megállapította: a segélyhívást fogadó mentésirányító rosszul döntött, amikor a bejelentőtől kapott információk alapján az esetet nem az életveszélyes kategóriába sorolta. Ennek következtében nem küldték ki azonnal a rendelkezésre álló és riasztható rohamkocsit.

A mentőszolgálat kitért rá, hogy a nehézlégzés (még ha már egy napja fennáll is) olyan riasztó tünet, amely magában hordozhatja az életveszély lehetőségét, és azt a hozzátartozó visszahívása során feltett, tájékozódó kérdésekkel sem lehetett kizárni. Hozzátették: a közvetlen életveszély ugyan az elhangzott tünetek alapján nem volt egyértelműen megállapítható, de kétséges esetben a betegbiztonság érdekében mindig a súlyosabb lehetőséget kell irányadónak tekinteni.

Mindezt alátámasztja az is, hogy a beteg állapota a későbbiekben tovább romlott, és jelenleg is intenzív osztályon kezelik.

A felelősség megállapítása elmarasztalást von maga után, a mentésirányítók munkájának szakmai támogatását az Országos Mentőszolgálat tovább erősíti – áll szolgálat közleményében.

Gálvölgyi János szerdán délelőtt lett rosszul otthonában. Nem kapott levegőt, félrebeszélt, és sürgősen kórházba kellett vinni. Kihívták hozzá a mentőt, végül az egyik családtagja vitte be a kórházba a hetvennégy éves színművészt. Az eset miatt belső vizsgálat indult a mentőknél, hogy megfelelően kezelte-e a helyzetet a mentésirányítás.

A színész előbb a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikára került, majd délután átvitték egy másik kórházba. A színészt intenzív osztályon ápolják, gondos orvosi ellátást kap a SOTE klinikáján

Az állapota súlyos, de stabil. 

A legutóbbi információk szerint oxigént kap, lélegeztetőgépen tartják.

Borítókép: Gálvölgyi János (Fotó: MTVA/Keleti Éva)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.