Kétmillióan követték figyelemmel Ferenc pápa háromnapos látogatását

Legtöbben a pápa várásnapi miséjét követték.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 05. 05. 8:14
Pope Francis General Weekly Audience
Pope Francis giving his weekly general audience on St. Peter's Square, Vatican City, 03 May 2023. (Photo by Massimo Valicchia/NurPhoto) (Photo by Massimo Valicchia / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Fotó: NurPhoto via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahol kommunista elnyomást élt át az egyház, ott most erősebbek a vallásos érzések – hangzott el a 48 perc – Házigazda: Lánczi Tamás című műsor csütörtök esti adásában a Ferenc pápa magyarországi apostoli látogatása kapcsán.

A műsor elején a vendégek – Bese Gergő plébános, Andrónyi Kolos, az MTVA Vallási Főszerkesztőségének vezetője és Vágvölgyi Gergely, a Mandiner főmunkatársa – arról beszélgettek, hogy milyen tanulságok vonhatók le Ferenc pápa látogatása után.

A Híradó.hu összeállításában azt írta, Vágvölgyi Gergely szerint 

a pápának most már tényleg van rálátása, hogy milyen lehet magyarnak lenni, milyen lehet a magyar virtus.

Bese Gergő azt mondta, hogy az egyház együtt szenvedte végig az emberekkel a kommunista elnyomást. Hozzátette: rengetegen rokkantak bele ebbe a fantasztikus küldetésbe, amit a Jóistentől kaptak, hogy megőrizzék a lángot és az egyház gyökereit.

Lánczi Tamás szerint ahol kommunista elnyomást élt át az egyház, ott most erősebbek a vallásos érzések. 

A műsorban felidézték, hogy Ferenc pápa beszédében sokszor került szóba a híd kifejezés. Andrónyi Kolos ezzel kapcsolatban elmondta, hogy amikor a szentatya hidakat akar építeni, akkor az ő munkájához kér segítséget, hiszen a legnagyobb hídverő Jézus Krisztus, akinek földi helytartója a pápa.
Bese Gergő felidézte Erdő Péter bíboros szavait, hogy mi a periférián vagyunk. – Mi, keresztények kisebbségben vagyunk itthon a társadalomban. Igaz, kisebbségben vagyunk a településeinken, de nekünk óriási lehetőségünk van az ember és Isten közötti hidak megtalálásában. 

Nekünk nem az árkok ásásában kell részt vennünk, hanem éppen a betemetésében

– fogalmazott Bese Gergő.
Azzal kapcsolatban, hogy hogyan lehet artikulálni az egyházak védelmét, Andrónyi Kolos azt mondta, ez egy folyamatos feladat. Ilyen feladat volt a pápalátogatás közvetítése is a köztévében.
Az MTVA Vallási Főszerkesztőségének vezetője elmondta, hogy a legtöbben a pápa várásnapi miséjét követték, nagyjából 400 ezren, de összességében kétmillióan követték figyelemmel a szentatya háromnapos látogatását.

Borítókép: Ferenc pápa (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.