Halász János: Minél tovább tart a háború, annál nagyobb az eszkaláció veszélye

A Fidesz politikusa a parlamentben elmondta, hogy Magyarország továbbra is a békepárti hangot szeretné erősíteni Brüsszelben.

2023. 05. 08. 12:57
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A magyar kormány és a Fidesz-frakció álláspontja a háború kitörése óta világos és egyértelmű: a béke oldalán állunk – fogalmazott a parlamentben elmondott napirend előtti felszólalásában Halász János. A Fidesz frakcióvezető-helyettese kiemelte, hogy Magyarország továbbra sem szállít fegyvereket és lőszerereket sem, hazánk pedig arra kér mindenkit, hogy ezek helyett a béketárgyalásokra összpontosítsanak.

 

– Minél tovább tart a háború, annál nagyobb az eszkaláció veszélye 

 

– húzta alá a kormnyápárti politikus.

Szót ejtett arról is, hogy amennyiben a NATO is közvetlenül belesodródna a konfliktusba, az a harmadik világháború kitörésének a veszélyét hordozná magában. Mint mondta, a győzelemről és a vereségről szóló nyugati elmélkedés valójában a háború hamis dilemmája, ugyanis az ukrajnai háborúnak nem lesznek nyertesei, és a magyarok is már nagy árat fizettek ezért a háborúért.

 

– Rengeteg, Kárpátalján élő és az ukrán hadseregbe besorozott ember vesztette már életét 

 

– rögzítette Halász János.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy szankciós infláció sújtja az élelmiszer- valamint az energiaárakat. Megjegyezte, hogy sokan akarnak békét Európában. ám a jelenlegi brüsszeli politika nem hagy teret a béke hangjának, és az egész liberális média is háborúpárti.

 

– Csak a diplomáciai erőfeszítések révén kerülhető el a további fegyveres konfliktusok kialakulása 

 

– nyomatékosította a Fidesz politikusa. 

Emlékeztetett, hogy az Európai Parlament legutóbbi állásfoglalásában ennek nyoma sincs, ám Magyarország továbbra is a békepárti hangot szeretné erősíteni Brüsszelben. – Ferenc pápa budapesti látogatása megmutatta, hogy nem vagyunk egyedül ebben a küzdelemben, a Vatikán pedig mozgósítani fogja az erejét, hogy gátat vessenek a vérontásnak – hangoztatta. Végül emlékeztetett, hogy a baloldal továbbra is háborúpárti, mivel többször kifejezték, hogy fegyvereket és katonákat küldenének a háborúba.

Válaszában Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára elmondta, hogy a harcok nem csitulnak, ami azt jelenti, hogy egyre nagyobb lesz hazánkon a nyomás, hogy vonódjon be a háborúba, a nyomásgyakorlás egyik eleme pedig a Magyarországnak járó EU-s pénzek visszatartása.

– Daniel Freund, zöld EP-képviselő szerint, ha Magyarország nem változtat a háborúval, a migrációval és a gyermekvédelemmel kapcsolatos álláspontján, akkor nincs pénz – fogalmazott Dömötör Csaba. Kiemelte, hogy olyan ügyekben helyeznek nyomást hazánkra, amik nem tartoznak az EU hatáskörébe.

 

– A magyar baloldal ehhez tevőleges támogatást is nyújt

 

– jegyezte meg az államtitkár.

Borítókép: Halász János, a Fidesz országgyűlési képviselője (Fotó: MTI/Kovács Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.