Navracsics Tibor: Mérsékelten vagyok optimista a látogatást illetően

A miniszter szerint érezhető volt, hogy az EP-delegáció tagjai nem olvasták azokat a háttéranyagokat, amelyeket korábban elküldött nekik a magyar kormány.

2023. 05. 17. 10:55
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

− A tervezettnél hosszabb volt a tárgyalás, mert annyi kérdést fogalmazott meg a delegáció − emelte ki Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a sajtótájékoztatóján, miután tárgyalt az EP-küldöttség tagjaival.

A miniszter tájékoztatott, hogy tárgyszerű és kölcsönös megegyezésre törekvő megbeszélés után vannak, ahol az uniós forrásokról szóló tárgyalások alapvető szempontjait beszélték meg. 

Navracsics Tibor kiemelte:

érezhető volt, hogy sajnálatos módon nem olvasták azokat a háttéranyagokat, amelyeket korábban elküldött a magyar kormány a delegációnak, ez is befolyásolta a véleményalkotásukat.

Kiemelte: általános észrevételként fogalmazódott meg például a kormány politikai elfogultsága az uniós források elosztása ügyében, amit igyekeztek cáfolni.

A miniszter hangsúlyozta: a tárgyaláson szóba jött, hogy Budapest sértve érzi magát a szolidaritási hozzájárulás befizetése miatt. Navracsics Tibor elmondta, hogy nem Budapest- és nem pártpolitika-specifikus a szolidaritási hozzájárulás mértéke. A miniszter kiemelte, hogy a gazdagabb önkormányzatoknak is ki kell venniük a részüket a szegényebb önkormányzatok támogatásából . − A szolidaritási hozzájárulás nem pártpolitikai kérdés − emelte ki Navracsics Tibor. Szerinte ott is pártpolitikai elfogultságot sejtenek az ellenzéki politikusok, ahol erről szó sincs.

 

Navracsics Tibor elmondta azt is, hogy a 

delegáció panaszkodot: a magyar nyilvánosság azzal vádolja őket, hogy elfogultak. A miniszter elmondta, ő annyit érzékelt, hogy a delegáció elfogult a magyar kormánnyal szemben. 

A miniszter úgy fogalmazott: 

Mérsékelten vagyok optimista a látogatást illetően.

Hozzátette: ugyanakkor reméli, hogy ha a konkrét adatokat figyelembe veszik a delegáció tagjai a jelentés megírásakor, akkor a magyar kormány adataival is számolnak. Kérdésre azt mondta: bízik abban, hogy több kérdésben sikerült legalább árnyalni a bizottság álláspontját vagy eddig kialakított véleményét. Hozzátette: „Megkockáztatom, lehet, hogy vannak olyan területek, ahol talán sikerült őket meggyőzni adatokkal, tényekkel és ebből adódóan én inkább abban bízom, hogy hosszú távon egy támogatót sikerült szereznünk ahhoz, hogy az európai uniós forrásokhoz hozzáférjünk”.

Kérdésre válaszolva a miniszter elmondta azt is, hogy a magyar kormány az Erasmus-üggyel kapcsolatban jövő héten küldi el a véleményét az Európai Bizottságnak.

 

Borítókép: Navracsics Tibor (Fotó: Kurucz Árpád)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.