Rokonlátogatás a baloldali holdudvarban

Az Európai Parlament ellenőrző bizottságának személyi összetételében kódolva van a hungarofóbia − emelte ki lapunk megkeresésére Nagy Ervin, a XXI. Század Intézet elemzője. Mint ismert, az Európai Parlament delegációt küldött hazánkba, hogy többek között az uniós pénzek felhasználását, a jogállamiság helyzetét vizsgálják ki.

2023. 05. 15. 19:49
null
Borítókép: Daniel Freund német zöldpárti európai parlamenti képviselő a jogállamiság magyarországi helyzetével kapcsolatos uniós aggályokra adott magyar válaszintézkedésekkel kapcsolatban tartott sajtóértekezleten az Európai Parlament brüsszeli épületében 2022. november 17-én (Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Többek között Bojtár B. Endrével, a Magyar Narancs főszerkesztőjével, Bodoky Tamással, az Átlátszó vezetőjével és Lukács Csabával, a Magyar Hang szerkesztőjével is találkozott a háromnapos látogatása első napján a Budapestre érkező EP-delegáció. A részletes hétfői programról szerettünk volna pontosabb tájékoztatást is kapni az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodájától, de lapzártánkig nem válaszoltak megkeresésünkre. 

Sajtóhírekből úgy tudni azonban, az újságírókkal való találkozások után jöttek a sorban az NGO-k, egész pontosan a K-Monitor, a Transparency International, a Magyar Helsinki Bizottság, a Korrupciókutató Központ és a Budapest Institute képviselői, továbbá az adóhatósággal vitába keveredő, az ellenzék által (majdnem) államfőnek jelölt Iványi Gábor lelkész, az Oltalom Egyesület nevében. Egy órát kapott ugyanakkor Freundék idejéből Vajda Zoltán, a költségvetési bizottság baloldali elnöke is. A második napot a budapesti Városházán kezdik a küldöttek, Karácsony Gergely főpolgármesterrel.

Az Európai Parlament ellenőrző bizottságának személyi összetételében kódolva van a hungarofóbia, és mivel a hazai ellenzék mellett a nemzetközi baloldalt képviselő NGO-k is részt vesznek a munkában, így könnyen megjósolható, hogy súlyosan elfogult jelentés fog készülni 

− fogalmazott megkeresésünkre Nagy Ervin, a XXI. Század Intézet elemzője. Szerinte olyan, mintha már a látszatra sem figyelnének, hisz megbízólevelet kapott az a DK-s Rónai Sándor is, akinek a felettese, Gyurcsány Ferenc elismerte, hogy nagyon sokat dolgoznak azért, hogy Magyarország ne jusson hozzá az egyébként jogosan járó uniós forrásokhoz. Hozzátette: A Magyarországot érő támadások mögött érzékelni kell azt az uniós szerződéseket áthágó birodalmi testtartást is, amely az Európai Egyesült Államok létrehozására, illetve a nemzetállamok szuverenitásának beszűkítésére törekszik. 

A delegáció tagjai reagáltak lapunk cikkére is. −Ha Arne Gobert beszélni akar velem, itt az e-mail-címem − írta Twitteren a hungarofób német zöldpárti EP-képviselő, Daniel Freund arra reagálva, hogy Kovács Attila, az Alapjogokért Központ európai uniós kutatási igazgatója lapunknak azt nyilatkozta, az EP költségvetési ellenőrző bizottsága április 25-én meghallgatást tartott, azzal a képtelen váddal állva elő, hogy hazánkban diszkriminálják, maffiaszerű módszerekkel zsarolják a külföldi vállalkozásokat, elsősorban a német cégeket. A szakértő szerint hiába magas továbbra is a befektetési kedv és a bizalom a hazánk iránt, Arne Gobertnek, a Magyarországon működő német cégeket és vállalatokat tömörítő Német Gazdasági Klub elnökének egyszerűen nem engedték meg, hogy felszólaljon az említett meghallgatáson és ellentmondjon ennek a rágalomhadjáratnak. Freund egyébként örök kritikusa a magyar kormánynak, aki rendszeresen támadja és fenyegeti hazánkat a közösségi médiában, például az uniós források végleges elvesztésével. 

 

Dömötör Csaba: Inkvizíciós bizottságok vizsgálódnak

Dömötör Csaba szerint az uniós nyomásgyakorlási kísérletekhez a hazai baloldal is asszisztál. A miniszterelnöki kabinetirodát vezető államtitkár a Bayer showban arról beszélt, hogy az baloldali politikusok nyíltan beszélnek arról, hogy ők beleállnak az uniós pénzek folyósításának blokkolásáért folytatott kampányba, valamint részt vesznek az ilyen inkvizíciós bizottságok munkájában, akik azért jönnek Magyarországra, hogy nyomást gyakoroljanak. 

Dömötör Csaba felhívta a figyelmet arra is, hogy ebben a bizottságban feltűnik Cseh Katain momentumos EP-képviselő, aki vélhetően kritizálni fogja saját országát, Magyarországot az uniós pénzek ügyében úgy, hogy a családjához köthető vállalkozás egy uniós pénzekkel elkövetett költségvetési csalásban lehet érintett. A miniszterelnöki kabinetirodát vezető államtitkár a Bayer-show-ban beszélt arról is, hogy Brüsszel folyamatosan újabb javaslatokat hoz, amelyeknek a magyar kormány igyekszik megfelelni. (MN)

 

Borítókép: Daniel Freund német zöldpárti európai parlamenti képviselő az Európai Parlament brüsszeli épületében 2022. november 17-én (Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.