A fővárosiak kilenc százaléka volt csak kíváncsi Karácsonyék lakógyűlésére

Vasárnap lezárult az első budapesti lakógyűlés: a főpolgármester szerint az, hogy majdnem 140 ezren szavaztak, szép eredménynek számít. A kezdeményezéssel egyébként több probléma is akadt, többek közt egy héttel meg kellett hosszabbítani a szavazás határidejét.

2023. 06. 19. 12:40
null
Borítókép: Karácsony Gergely a Fény utcai lakossági fórumon (Fotó: Mirkó István)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sikernek értékelte az első budapesti lakógyűlést a főpolgármester. Karácsony Gergely a közösségi médiafelületén arról számolt be, hogy csaknem 140 ezer budapesti adta le szavazatát online, ami a szavazásra jogosult lakosságnak nagyjából 9 százaléka. − Az első budapesti lakógyűlés részletes eredményeit és az ebből fakadó döntéseinket hamarosan ismertetem a nyilvánossággal − tette hozzá a főpolgármester.

Érdemes felidézni, hogy még tavaly novemberben hirdette meg Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere, hogy saját konzultációt indít, válaszolva a kormánypártoknak a brüsszeli szankciókról szóló kérdőívére. – Huszonötezren töltötték ki a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) által indított civil nemzeti konzultációt – válaszolt korábban lapunk megkeresésére Márki-Zay Péter, az MMM elnöke. A korábbi miniszterelnök-jelölt szépnek nevezte az eredményeket, de elárulta, hogy elégedettebb lett volna, ha 250 ezren töltik ki a kérdőívet. Emlékezetes, hogy a kormánypártok nemzeti konzultációjában, amely a brüsszeli szankciókról kérdezte meg az embereket, majdnem másfél millióan vettek részt, és a válaszadók 97 százaléka egyetértett a kormány álláspontjával – a baloldal a nemzeti konzultációt mégis komolytalannak nevezi. 

A vasárnap lezárult budapesti lakógyűlés lebonyolításába egyébként több hiba is csúszott: többek között egy héttel meghosszabbították a véleménynyilvánító szavazás határidejét.

Volt olyan kerület, ahova az eredeti határidő, június 11-e előtt két nappal sem érkezett meg több küldemény. Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes ezzel kapcsolatban lapunknak kiemelte: 150 ember kézbesítette a leveleket, és a BKM-Főtáv kézbesítési analógiáját vették alapul. Hangsúlyozta, hogy ezek az emberek önként, pluszpénzért vállalták a kézbesítéseket munkaidejükön kívül. Ugyanakkor az általános főpolgármester-helyettes szerint van arra lehetőség, hogy a hibás kézbesítés esetén azt az érintettek jelezzék. − Ebben az esetben levonják azt a kézbesítők pénzéből − fogalmazott Kiss Ambrus, majd kérdésünkre kifejtette: mivel nem céggel, hanem emberekkel kötöttek szerződést, így értelmetlen a garancialehívás. Szerinte így olcsóbban jöttek ki, mintha a postai kézbesítést választották volna.

Korábban Kiss Ambrus arról tájékoztatott, hogy a szervezés költségei mindent összevetve, ideértve a call center szolgáltatást, nyomtatást, összesen 100,5 millió forintot, a kommunikációs költségek pedig nagyjából 25 millió forintot tesznek ki. A hazai és nemzetközi gyakorlattól eltérően, adatvédelmi aggályokat is felvetve 14 és 18 év közötti kiskorúak is szavazhattak, akik többek között a szolidaritási hozzájárulásról vagy a Lánchíd forgalmáról mondhatták el véleményüket.  

Borítókép: Karácsony Gergely a Fény utcai lakossági fórumon (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.