Hadházy Ákosnak nincs mit ünnepelnie

A politikus arról beszél, hogy mégis nyomoznia kell az ügyészségnek Orbán Viktor olaszországi kitérője miatt, erről azonban szó sincs.

Munkatársunktól
2023. 06. 18. 12:00
HADHÁZY Ákos
Budapest, 2022. november 4. Hadházy Ákos független országgyûlési képviselõ beszél az általa meghirdetett tüntetésen az MTVA óbudai székháza elõtt 2022. november 4-én. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár Hadházy Ákos azt állítja, a bíróság neki adott igazat, és nyomozásra utasította az ügyészséget amiatt, hogy Orbán Viktor kormányfő kairói útját követően magánjellegű olaszországi kitérőt tett a honvédség repülőjével, az igazság az, hogy a bíróság osztotta az ügyészi álláspontot, miszerint az üggyel összefüggésben hivatali visszaélés nem történhetett. 

A hűtlen kezelés bűntettének vizsgálata kapcsán ugyanakkor a bíróság megítélése szerint a feljelentést elutasító határozatban megállapított tényállás részben felderítetlen. 

A bíróság tehát ezért utasította el az ügyészség korábbi nyomozást elutasító határozatát, nem pedig azért, mert bármiféle bűncselekmény elkövetésének a gyanúja állna fenn. Arra pedig végképp nem utalt a bíróság, hogy az ügyészségnek nyomozást kellene elrendelnie.

Mint ismert, Orbán Viktor február végén tárgyalt Egyiptomban, innen azonban nem Budapestre tért vissza a honvédségi Airbus A319-es csapatszállítóval, hanem Olaszország felé vette az irányt, nem miniszterelnöki szerepkörében. Az üggyel összefüggésben Hadházy Ákos akkor feljelentést tett, de a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség vizsgálat nélkül megtagadta a nyomozást. 

A vádhatóság akkori közleménye kitért arra, hogy egyes európai és Európán kívüli országoktól eltérően Magyarország nem tart fenn úgynevezett kormánygépeket, hanem jogszabály alapján a honvédség, alaprendeltetése szerinti feladatai ellátásának elsődlegességét szem előtt tartva, biztosítja a védett személyek személykísérésében való részvételéhez szükséges személyi és technikai feltételeket, azaz az utazáshoz szükséges repülőgépet és személyzetet. 

Az ügyészség kitért arra, hogy a jogszabály a honvédségi személykísérés nyújtotta technikai segítséget kiterjeszti a politikai felső vezető házastársára is, amennyiben a házastárs a politikai felső vezetővel utazik. 

– A személyi védelem nem miniszterelnöki juttatás, hanem állami kötelezettség, így a költségei szükség szerint az államot terhelik – tartalmazta a közlemény. Ezt a bíróság most szintén megerősítette.

Ezt a határozatot támadta meg a politikus és ebben hozott végzést most a Budai Központi Kerületi Bíróság. Az ügy tehát ismét a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészséghez került.

A Központi Nyomozó Főügyészség közleménye

A feljelentés állításaival szemben a bíróság és az ügyészség egybehangzó álláspontja szerint a miniszerelnök pisaiutazásánál nem történt hivatali visszaélés, illetve a honvédségi repülőgép rendelkezésre bocsátása által hűtlen kezeléssel összefüggésben kötelességszegés. A bíróság a költséghatékonyság vizsgálatát tartja még szükségesnek.

Dr. Hadházy Ákos hivatali visszaélés bűntette és hűtlen kezelés bűntette miatt tett feljelentést Orbán Viktor miniszterelnök pisa utazásának összefüggésben. A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség a feljelentést – feljelentés kiegészítésének elrendelését követően – bűncselekmény hiányában elutasította. A határozattal szemben a feljelentő felülbírálati indítványt nyújtott be.

A felülbírálati indítványt elbíráló Budai Központi Kerületi Bíróság a végzése indokolásában hosszasan idézte egyetértően az ügyészség határozatában kifejtetteket. Megerősítette azt az ügyészségi álláspontot, mely szerint hivatali visszaélés sem a miniszterelnök, sem pedig más személy részéről nem valósult meg.

A hűtlen kezelés tekintetében a Magyar Honvédség mint vagyonkezelő felelőssége vizsgálható. A bíróság – ugyancsak egyetértve az ügyészséggel, egyúttal cáfolva a feljelentő állításait – rögzítette: a honvédségi repülőgép személyvédelmi feladatok ellátására történő biztosítása megfelel a jogszabályoknak, mindez a vagyonkezelő részéről kötelességszegésnek nem minősül. A bíróság annak tisztázását tartja még szükségesnek, hogy a biztonsági előírások miként viszonyulnak a költséghatékonyság igényéhez, milyen jogszabályi előírások alapján előzik meg őket. A büntetőeljárásról szóló törvény szabályai szerint – a 817/G. § (1) bekezdésének a) pontja alapján – a bírói álláspont vizsgálata törvény erejénél fogva csak nyomozás útján lehetséges.

A jogintézmény hatálybalépése óta ez a harmadik felülbírálati indítvány, amelyet a Budai Központi Kerületi Bíróság elbírált. A korábbi két esetben a bíróság a felülbírálati indítványok elutasítása mellett minden tekintetben egyetértett azzal, hogy nincs helye nyomozásnak – olvasható az ugyeszseg.hu-n megjelent közleményben.

Borítókép: Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő beszél az általa meghirdetett tüntetésen az MTVA óbudai székháza előtt 2022. november 4-én (Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.