Hatalmas fordulat a kisgyermekek ellátásában

Jelentős a bölcsődei férőhelyek számában a változás a Gyurcsány-korszakhoz képest.

Magyar Nemzet
2023. 06. 25. 14:23
null
Új, kétcsoportos önkormányzati bölcsőde épült Katonatelepen. A Platán utcában, a meglévő óvoda épülete mellett a helyi adottságok és lehetőségek figyelembevételével valósult meg a beruházás bruttó 443 millió forint pályázati forrásból. Megtartották a Fürtöcske Bölcsőde sajtónyilvános bejárását, melyen részt vett Szemereyné Pataki Klaudia polgármester, dr. Fekete Gábor, Katonatelep önkormányzati képviselője és a kivitelező képviselői. 20220919 Kecskemét Fotó: Bús Csaba BCS Petőfi Népe Fotó: Bús Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2010-es jobboldali kormányváltás óta jelentős fordulat történt a kisgyermekek ellátásában a 2002 és 2010 közötti baloldali kormányzás időszakához képest. Mostanra már több a bölcsődékben a férőhely, mint a jelentkező. A KSH adatai szerint 2009-ben, Gyurcsány Ferenc kormányzásának utolsó évében 34 694 gyermeket írattak be bölcsődébe, miközben a bölcsődei férőhelyek száma csupán 26 687 volt, vagyis közel nyolcezer gyermeknek nem jutott hely a bölcsődékben.

A Fidesz–KDNP 2010-es kormányra kerülése után jelentős változás állt be a családoknak nyújtott segítségben, így a bölcsődei férőhelyek száma is emelkedett. A családbarát intézkedéseknek köszönhetően 2013-ra a bölcsődei férőhelyek száma túlszárnyalta a beíratott gyermekek számát, 2022-re pedig a jobboldali kormányzás sikereként plusz ötezer férőhely állt rendelkezésre ahhoz képest, mint ahány gyermeket bölcsődébe írattak a szülei.

 

Összesítésben 2009-hez képest 2022-re több mint 18 000-rel több bölcsődei férőhely állt rendelkezésre.

 

 

 

Ahogy arról lapunk beszámolt, Dukai Miklós, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára pénteken a szajoli huszonnyolc férőhelyes, kétcsoportos bölcsőde ünnepélyes átadásán közölte: a kormány legfontosabb döntési szempontja a bölcsődék létrehozásában a munka és a család egyensúlyának megteremtése, valamint a munkahelyek és a családi élet közötti minőségi kapcsolat létrehozása. Emlékeztetett arra is, hogy 2010-ben négyszáz alatt volt azon települések száma, ahol bölcsőde működött, ma több mint 1030 településen van bölcsődei férőhely Magyarországon.

Borítókép: Növekedett a bölcsődei férőhelyek száma (Fotó: Petőfi Népe/Bús Csaba)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.