Hétvégén is parkolási díjat fizettetne két baloldali polgármester

Tovább folytatódna a budapesti autósok sarcolása. Pikó András és Soproni Tamás baloldali polgármesterek azért lobbiznak a fővárosnál, hogy hétvégén is parkolási díjat szedhessenek be – derült ki egy szerda esti józsefvárosi lakossági fórumon. Nagy felháborodást keltett Pikó András, a VIII. kerület polgármestere azzal, hogy a helyi lakosokat is díjfizetésre kötelezte a saját házuk, lakásuk előtt parkolásért, következő lépésként a hétvégén vendégségbe érkezőkre is díjat róna ki.

2023. 06. 15. 11:31
Pikó András (Fotó: Máté Krisztián/Ripost)
Pikó András (Fotó: Máté Krisztián/Ripost)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pikó András, Józsefváros balliberális polgármestere egy lakossági fórumon szólta el magát arról, hogy a munkanapokon kívül hétvégére is kiterjesztenék a parkolási díjfizetést. A polgármesteri fogadóórán éppen a koncertek és a sportrendezvények miatt kialakult parkolási anomáliákról esett szó, amikor a polgármester megoldási javaslatként bedobta az ötletet. 

Mint mondta: Soproni Tamással, Terézváros polgármesterével közösen lobbiznak a fővárosnál, hogy a hétvégén is fizessenek az autósok. Szerinte ez megoldás lehet a lakók problémájára, hozzátette: „ennek hátrányaként a vendégségbe érkezőknek is fizetniük kell, nem tudnak kivételt tenni velük”. A Momentum által támogatott polgármester azt is elmondta: a közeli Tisztviselőtelepen nem támogatták a hétvégi fizetős parkolást.

A szerdai esti fórumon kiderült, hogy a Százados negyedi lakók szerint sem jó ötlet, ez nem megoldás a problémájukra, ugyanis a rendezvények rendszerint este vannak, amikor már ingyenes a parkolás. Az egyik helyi lakos azt is sérelmezte, hogy nem érti, a saját háza előtti parkoláséért miért kell fizetnie; „azt megértené, hogy Józsefváros többi részén fizetnie kell, de a saját háza előtt azt elfogadhatatlannak tartja”.

Mint lapunk is megírta: év elejétől már a helyi lakosoknak is fizetniük kell a házuk előtti parkolásért a Józsefvárosban. Beszédes, hogy a józsefvárosi önkormányzat költségvetése évről évre duzzad, idén már negyvenmilliárdos főösszeggel rendelkezik a kerület. Tehát a büdzsé nem tenne indokolttá egy ilyen rendkívüli, egyedülálló sarc bevezetését. A díjszabást Karácsony Gergely főpolgármester által bevezetett új parkolási zónákhoz alakították, 30 ezer, 24 ezer vagy 18 ezer forintot kell kifizetni az első autóra, a másodikra ennél jóval magasabb összegekkel kell számolni. Pikóék az elmúlt években először a második autóra vetettek ki magasabb díjakat, 2023-tól pedig minden egyes józsefvárosi autósnak fizetnie kell. Az intézkedéstől több mint háromszázmillió forint pluszbevételt remél az önkormányzat.

Borítókép: Pikó András (Fotó: Ripost/Máté Krisztián)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.