Még mindig készültség van a Fehér-Körösön

Folyamatban van a gyulavarsándi híd bontása, az elbontott darabokat eltávolítják a hullámtérből, hogy egy esetleges érkező árhullám se tudja átsodorni magyar területre – tájékoztatta az MTI-t Szabó János, a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kövizig) igazgatója. A Fehér-Körösön pontszerű harmadfokú készültség van érvényben.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, Kövizig2023. 06. 10. 12:01
A megrongálódott gyulavarsándi híd maradványainak elbontása a fehér-körösön Forrás: Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A román vízügyi szakemberek ideiglenes terelőművet feszítettek a mederbe, hogy az elsodródó híddarabokat felfogják. A Kövizig munkatársai a Gyulavári hídnál lévő vízkárelhárítási helyen felkészülten várják az esetlegesen érkező uszadékokat, hiszen az ideiglenes terelőműben nem lehetnek teljesen biztosak.

A híd fagerendáit vasszerkezet is rögzítette, így nemcsak a gerendák, hanem a vasdarabok is nagy kárt tudnának okozni a duzzasztó tömlőjében. A vízkárelhárítási helyen daruval, merülőfal szükség szerinti telepítésével biztosítják a gyulai duzzasztó védelmét, így azonnal ki tudják terelni az esetlegesen érkező híddarabokat. A munkát fénytornyok is segítik, amivel huszonnégy órában látják el a figyelőszolgálatot.

A gyulai duzzasztó tömlőjét pénteken újra feltöltötték, és a duzzasztást visszaállították a nyári szintre. Így az élővízcsatorna friss víz betáplálását újra biztosítani tudják. Az elmúlt napon az igazgatóság részéről huszonnégy ember vett részt a védekezésben.

Borítókép: A gyulavarsándi híd bontása (Fotó: Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.