Még több dollár gurult a Partizánhoz, a kampányévben megduplázták a bevételeiket

Ha valaki, akkor a Partizán és a mögötte álló alapítvány igazán nagyot kaszált a 2022-es választási évben, amikor őrült tempóban gurultak az amerikai dollárok a szerkesztőséghez. Az internetes tartalmakat gyártó műhely megduplázta bevételeit, megötszörözte személyi kiadásait, és soha ennyi pályázati pénzt nem nyert még, mint tavaly.

Munkatársunktól
2023. 06. 23. 14:48
Gulyás Márton
Budapest, 2017. november 18. Gulyás Márton, a Közös Ország Mozgalom alapítója felszólal a mozgalom választási nagygyûlésén Budapesten, a Gödör Klubban 2017. november 18-án. MTI Fotó: Mónus Márton Fotó: Mónus Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Partizán YouTube-csatorna és a mögötte álló Partizán Rendszerkritikus Tartalom-előállításért Alapítvány 2022-re megduplázta bevételeit az egy évvel korábbi adatokhoz képest. Míg 2021-ben 266,3 millió forintra, addig 2022-ben már 515,7 millió forintra tettek szert.

A kiváló eredmény mögött elsősorban a pályázati pénzek összegének növekedése áll: míg 2021-ben 71 millió forintnyi forrásuk származott innen, addig 2022-ben már 248 millió forintot kaptak pályázatokból. A növekedés három és félszeres. A baloldali platform indulása óta gyűjt pénzt a Patreonon, a 2021-es évben 146,5 millió forintot, míg 2022-ben 176,7 milliót adományoztak a Partizánnak. A növekedés 20 százalékos. 

A Partizán webshopjában meg lehet vásárolni az üzeneteiket közvetítő ruhákat, kiegészítőket, amiből 12,7 millió forint gyűlt össze 2022-ben. Ez kismértékű növekedés az előző évi 11,4 millióhoz képest.

A Partizán adózás előtti eredménye 79,5 millióról 38,8 millió forintra csökkent. Mindez valószínűleg annak is köszönhető, hogy a személyi ráfordítások igen jelentősen megnövekedtek, méghozzá nagyjából az ötszörösére. 2021-ben 27 millió forint szerepelt az adatsorban a személyi kiadásoknál, ez 2022-re már 120,8 millióra növekedett.

A Partizánt működtető alapítvány beszámolójában feltűnő, hogy jelentős támogatás érkezett „nem magánszemélyektől”, azt azonban nem részletezik, hogy egy-egy szervezet mennyivel támogatta a csatorna tevékenységét.

A Partizán 2015-ben jött létre a Partizán Rendszerkritikus Tartalom-előállításért Alapítvány égisze alatt. A csatorna arca Gulyás Márton baloldali aktivista és provokátor, aki például egy tüntetés alkalmával festékkel dobálta meg a Sándor-palota épületét, az ügyből bírósági eljárás lett, amelyben 300 órányi közmunkára ítélték.

A Partizán közösségi adományokkal és pályázatokkal finanszírozza tevékenységének legnagyobb részét. 2021 decemberében például ők maguk számoltak be arról, hogy 15 ezer dollárt nyertek a German Marshall Fund és 200 ezer dollárt – mai árfolyamon nagyjából 68 millió forintot – pedig a The Foundation for Democracy and Pluralism meghívásos pályázatán. A Partizán részt vett a 2019-es önkormányzati választás kampányában és a baloldali előválasztási viták lebonyolításában is.

 A YouTube-csatornát az Egyesült Államokból is finanszírozzák, az amerikai törvényhozás által támogatott National Endowment for Democracy (NED) 98 ezer dollárnyi – nagyjából 34 millió forintnyi – támogatást nyújtott a Partizán 2022. évi választási roadshow-jára. Gulyás Márton nemrég tért haza az Egyesült Államokból, ahol egy hónapos ösztöndíjprogramban vett részt, amelyet az amerikai kormány finanszírozott.

Borítókép: Gulyás Márton (Fotó: MTI/Mónus Márton)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.