Nincs veszélyben a magyar elnökség

Bóka János európai uniós ügyekért felelős államtitkár nem gondolja, hogy bármilyen hatással lesznek az EU Tanács 2024-es magyar elnökségének az előkészítésére a mostani politikai viták.

2023. 06. 06. 19:15
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

–  A tanács dönti el, hogy melyik tagállam tölti be a soros elnökséget. Ezt érintő eljárás nincs a tanács asztalán – fogalmazott Bóka János, az Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős államtitkára a Danube Institute A jogállamiság fogalma a politika csapdájában – Hogyan állnak a Magyarország és az EU közötti viták? című konferenciáján. A politikus azzal kapcsolatban, hogy az EP támadást indított Magyarország ellen, hogy hazánktól elvegyék az Európai Unió Tanácsának 2024. második félévi elnökségét, azt mondta: nem gondolja, hogy bármilyen hatással lesznek az elnökség előkészítésére a mostani politikai viták.

– A jogállamiság, mint politikai koncepció, érdekes átalakuláson ment át – jelezte az államtitkár. Kijelentette, hogy az EU-ban láthatjuk, hogy azok az ügyek, amelyek egy hazai politikai kontextusban zajlanak, átkerülnek európai politikai színtérre. 

Emiatt megfigyelhető a jogállamisági kérdések átpolitizáltsága, ám az nem a hazai, hanem az európai intézményekben zajlik.

– Az én értelmezésemben az EU nem integrációs, hanem jogi projekt, olyan célok elérése érdekében, amit egyedül nem tudnának elérni – jelezte Bóka János. Azzal kapcsolatban, hogy több jogállamisági eljárás is zajlik hazánk ellen, kifejtette: azok nem annyira a jogállamiságról szólnak, hanem a politikáról. A politikus jelezte, hogy a hetes cikkely szerinti eljárás az EU értékeinek a megsértése vagy ennek veszélye alapján indulhat el, és ilyen eljárás zajlik Magyarországgal szemben is. Az államtitkár szót ejtett arról, hogy természetesen sikerül majd megegyezni a hazánknak járó EU-forrásokról az unióval. 

– Ha mély bizalomhiány van a tárgyaló felek között, akkor azt úgy lehet áthidalni, ha fokozatos előrelépés történik a vitás kérdésekben

– jegyezte meg.

Bóka János azt mondta, vannak olyan tagállamok, amelyek számára a jogállamisági viták politikai szimbólumként fontosak, és ez igaz az európai intézményekre is, továbbá szót ejtett arról, hogy a hetes cikkely szerinti eljárás már évek óta zajlik Magyarország ellen.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.