Alsós diákokat érzékenyítene a Labrisz Leszbikus Egyesület

A Soros-szervezet a gyermekvédelmi törvényt megkerülve, a szülőket és a pedagógusokat veszi célba érzékenyítő tréningekkel.

Magyar Nemzet
2023. 07. 14. 13:59
null
20201015 MN Budapest Meseország mindenkié című könyv illusztrációk Magyar Nemzet fotó:Mirkó István Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 28. Budapest Pride fesztivál programsorozatának részeként újabb érzékenyítő foglalkozást hirdet a Labrisz Leszbikus Egyesület – derült ki a Budapest Pride Facebook-oldalán található bejegyzésből. A Soros György által is támogatott szervezet workshopján – amelyre elsősorban a pedagógusokat, pedagógushallgatókat vagy egyéb oktatási területen dolgozó szakembereket várnak – a cél megválaszolni azt a kérdést, hogyan lehet tabuk nélkül, például egy mesén keresztül hitelesen bevinni az LMBTQ+ témát az iskolába, akár alsós diákokhoz is.

A rendezvényen a nagy botrányt kavaró Meseország mindenkié című könyvet mutatják be, amiben a szerzők újraírták a meséket olyan szereplőkkel, akik valamilyen „stigmatizált” vagy kisebbségi csoporthoz tartoznak.

Mivel azonban a gyermekvédelmi törvény eredményeként az LMBTQ-szervezetek kiszorultak az iskolákból, a Labrisz és társai kerülő úton, elsősorban a szülők és a tanárok érzékenyítésével próbálja elérni a fiatalokat.

Ugyanakkor nem ez az első alkalom, hogy a felnőtteken keresztül akarja eljuttatni a Labrisz az LMBTQ-propagandát a gyermekeknek, mivel 2022 februárja és júniusa között egy hat alkalomból álló online beszélgetősorozatot indítottak a szülőknek, ahol a képzés önkénteseivel, valamint szülők és a szakemberek bevonásával jártak körül egy-egy témát. Az online beszélgetések során olyan témákat érintettek, mint az előbújás, vagyis a coming out, az óvodáskorú gyermekek felvilágosítása, a szivárványcsaládok helyzete, a családi ünnepek, valamint a Pride-események kezelése.

A szülők mellett a pedagógusok érzékenyítése szintén kiemelt helyet foglal el az LMBTQ-szervezetek programjában, miután  2022 decemberében a Labrisz ügyvivője egy interjúban arról beszélt, hogy a Meseország mindenkié című kiadvány meséivel kapcsolatban is tartanak képzéseket a pedagógusoknak. A kurzus során – amelyen általános iskolai pedagógusok is jelen vannak – arról van szó, hogy 

„hogyan lehet felhasználni a meséket az órákon különböző emberi jogi témák megvitatására”. 

Megjegyzendő, hogy az egyesület Melegség és megismerés elnevezésű képzésével már a 2000-es évek eleje óta beszivárgott  az iskolákba, a Soros-alapítvány támogatásával pedig kiadta a Még mindig tabu? című tanári kézikönyvet is, amely órai ötleteket, valamint képzésre alkalmas feladatokat tartalmaz a középiskolai pedagógusoknak.

Borítókép: A Meseország mindenkié című kiadvány (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.