Az Európai Unió egyik legjobb útlevele a magyar

A globális rangsorban a nyolcadik helyen van – hívta fel rá a figyelmet a cikkében a Mandiner.

Magyar Nemzet
Forrás: Mandiner.hu2023. 07. 08. 18:49
Szigetszentmiklós, 2020. április 27. Egy útlevél, egy térkép és egy fényképezõgép a nyári pihenés megtervezéséhez. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Faludi Imre
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kijött a Henley Global Passport Index, a világ legtekintélyesebb útlevéltoplistájának első negyedéves rangsora, melyben a magyar útlevél ismét előkelő helyen szerepel: 186 országhoz biztosít hozzáférést vízum nélkül, vagy belépéskor azonnal megszerezhető vízummal. Ezzel a magyar útlevél a kanadaival, a göröggel és a lengyellel megosztva a világ nyolcadik legértékesebb útlevele, és egy hellyel előzi a 185 országba való vízummentes belépést garantáló amerikait.

A régió uniós országai között a magyar és a lengyel útlevél a legjobbak közé tartozik:

értékesebb a szlovénnál (11.), a szlováknál (10.), a románnál és a bolgárnál (megosztva 16.) és az összes baltinál (Litvániáé a 10., Lettországé a 11., Észtországé a 12.) – ugyanakkor gyengébb, mint a 4. helyezett osztrák vagy a 6. helyezett cseh. A régió leggyengébb útlevele, a 17. helyezett horvát útlevél „csak” 175 országba biztosít vízummentes bebocsáttatást.

Nincs szerencséjük azoknak a magyaroknak, akik Etiópiába, Pakisztánba, a dél-amerikai Guyanába vagy a dél-afrikai Lesothóba szeretnének utazni.

Etiópia a régióból a szlovákoknak, a cseheknek és az osztrákoknak engedi a helyszínen megváltani a vízumot, nekünk azonban nem.

Guyana és Pakisztán csak az osztrákokat engedi be vízum nélkül, Lesotho az osztrákokat és a cseheket.

Magyarokat vízum nélkül beengedi, a szlovákok elé azonban akadályokat gördít Mianmar, Gambia és – ami talán némiképpen jelentősebb – a Dél-afrikai Köztársaság.

Azon helyek közül, ahová a magyarok csak úgy beléphetnek, a horvátoknak vízumért kell kilincselniük a nyugat-afrikai Burkina Fasóban, Guam szigetén és az Észak-Mariana-szigeteken (amelyek amerikai területek a Csendes-óceán közepén, Mikronéziában), Puerto Ricóban, az Amerikai Virgin-szigeteken, a brit tengerentúli területek egyikén, a karibi Montserraton, Mianmarban, a dél-afrikai Namíbiában, a Dél-afrikai Köztársaságban, valamint Thaiföldön.

A világ legértékesebb útlevele továbbra is a szingapúri, amely 194 országba biztosít vízummentes belépést. Ezt szorosan a 192 ország kapuit megnyitó japán útlevél követi, a dobogó megosztott harmadik helyezettjei pedig Németország, Olaszország, Spanyolország és Dél-Korea, ezen államok lakóit 191 ország várja tárt karokkal. A legrosszabb útlevél az afgánoké, ők mindössze 26 országba utazhatnak vízum nélkül. De hasonlóan elszigeteltek az irakiak és szíriaiak (29 ország látja őket szívesen), valamint a pakisztániak is, akik 31 országba mehetnek.

Meglepőnek hathat, de náluk még az észak-koreaiakat is jobban szereti a világ – ők 40 országba léphetnek be szabadon, bár esetükben a korlát jellemzően nem a vízumkötelezettség, hanem az, hogy saját hazájukból kiengedik-e őket.

Azok az észak-koreaiak, akik csodával határos módon átjutnak hazájuk erődített határán, szabadon beléphetnek Örményországba, Bangladesbe, Belaruszba, Burundiba, Kambodzsába, a Zöld-foki-szigetekre, a Comore-szigetekre, a Cook-szigetekre, Dominikára, Egyiptomba, Etiópiába és Guyanába, Bissau-Guineába, Haitire, Iránba, Jordániába, Kirgizisztánba, Laoszba, a kínai Makaóba, Madagaszkárra, Malawiba, a Maldív-szigetekre, Mauritániába, Mikronéziába, Mozambikba, Nepálba, Nicaraguába, Palaura, Ruandába, Szamoára, a Seychelle-szigetekre, Szomáliába, St. Vincentre és a Grenadine-szigetekre, Suriname-ba, Tanzániába, Gambiába, Kelet-Timorba, Togóba és Tuvaluba. Ugyanakkor e helyek zömében helyszínen kell vízumot váltaniuk dollárért, amiből az átlagos észak-koreai zsebében meglehetősen kevés van – olvasható a Mandiner cikkében.

Borítókép: illusztráció (Fotó: MTVA/Faludi Imre)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.