Következő mérkőzések
Grúzia
15:002024. június 22.
Cseh Köztársaság
Törökország
18:002024. június 22.
Portugália

Fidesz: Karácsony ejtette saját ígéreteit a BKK-jegyárakról

Wintermantel Zsolt, a budapesti Fidesz–KDNP frakcióvezetője szerint jól mutatja Karácsony Gergely kevéssé sem demokratikus működését, hogy mint a felügyelőbizottság tagja a sajtóból értesül az ügyről.

2023. 07. 21. 13:33
Borítókép: Kiss Ambrus és Karácsony Gergely (Fotó: Havran Zoltán)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A budapesti Fidesz Facebook-bejegyzésében reagált Karácsony Gergely által bejelentett brutális áremelésre. Idézték a főpolgármester tavaly júniusi kijelentését, amikor is azt mondta: „Nem emeljük a vonaljegyek és a bérletek árát, mert nincs olyan áremelés, ami megoldaná a budapesti közösségi közlekedés finanszírozási problémáit.”

Ja, bocs, hazudtam...

− tették hozzá posztjukban.

Wintermantel Zsolt, a budapesti Fidesz–KDNP frakcióvezetője lapunknak kifejtette:

Jól mutatja Karácsony Gergely kevéssé sem demokratikus működését, hogy a frakcióvezető mint a felügyelőbizottság tagja a sajtóból értesül erről az ügyről, amelyet csak jövő hétfőn fog a felügyelőbizottság tárgyalni.

Mint lapunk beszámolt róla: szeptembertől 28 százalékkal megemeli a jegyárakat a BKK: a vonaljegy 450 forint, a buszokon megvásárolható vonaljegy 600 forint, a tízdarabos gyűjtőjegy pedig négyezer forint lesz – jelentette be a közösségi oldalán Karácsony Gergely. Budapest balliberális polgármestere a tömegközlekedés jegyárainak emelése miatt is a kormányt hibáztatja, szerinte ugyanis a kormányzati sarcpolitika a közösségi közlekedés működtetését veszélyezteti. Állítása szerint a kormány 15-szörösére emelte a budapestiekre kirótt elvonást – azaz a szegényebb önkormányzatok megsegítésére szolgáló szolidaritási hozzájárulást – és ma már Budapest finanszírozza a kormányt, és nem fordítva. Mint ismeretes, a szolidaritási hozzájárulás mértékét egyedül az ország leggazdagabb önkormányzata kifogásolja, még a baloldal vezetésű vidéki önkormányzatok sem.

Karácsony Gergely korábban azt mondta, hogy míg a Tarlós-éra utolsó évében, 2018-ban Budapestnek mindössze ötmilliárd forint szolidaritási hozzájárulást kellett fizetnie, addig ugyanez az összeg 2019-ben már tízmilliárdra növekedett, most pedig már 58 milliárd forintra sokszorozódott. Tarlós István az InfoRádiónak korábban erre úgy reagált:  az ötmilliárdos összeg csúsztatás, mert nem október közepétől vagy december 31-től függ az éves szolidaritási adó mértéke. 

Az ő utolsó évükben ez épp a kétszerese volt az említett összegnek, tehát tízmilliárd forint − hangsúlyozta. Hozzátette: már akkor tudott volt, hogy ez az összeg emelkedni fog. Szerinte az is hibás érvelés, hogy a főváros finanszírozná a kormányt. Szerinte ez nem igaz, mert Karácsonyék a szolidaritási adót az állami támogatással hasonlítják össze, és megpróbálnak elfeledkezni arról, hogy 2019 óta az iparűzési adóból származó bevétel 107 milliárd forinttal emelkedett, ami a főváros rendelkezésére álló forrásokat rendkívüli mértékben javítja.

 

Mindebből következően megállapítható: a szolidaritási hozzájárulás még a hatszorosát sem éri el az előző, polgári vezetés alattinak, másrészt azért is több, mert a főváros bevételei is nagy mértékben növekedtek. Megjegyzendő: még Karácsony saját téves számai szerint sem stimmel a tizenötszörös növekedés.

Borítókép: Kiss Ambrus és Karácsony Gergely (Fotó: Havran Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.