Gyermekvédelem helyett LMBTQ-érzékenyítés: ezt javasolja az Európa Tanács sorosista kiadványa

A magyarországi baloldal már régóta szorgalmazza a gyerekeket célzó társadalmi érzékenyítést, ezt mutatják a 2010 előtt államilag támogatottan, iskoláskorúaknak készített egyes pedagógiai kiadványok, egyebek mellett a Bajnai Gordon miniszterelnöksége alatt kiadott Kiskompasz is. Az Európa Tanács és a Szociális és Munkaügyi Minisztérium támogatásával készült gyermekkönyv már több kiadást is megélt, a 2020-as átdolgozásban pedig a Soros-féle szervezetek képviselői is közreműködtek.

Magyar Nemzet
Forrás: tuzfalcsoport.blogstar.hu2023. 07. 03. 11:22
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár az elmúlt hónapokban kirobbant pedofilbotrányok következtében rengetegen követelik, hogy az Országgyűlés tovább szigorítson a gyermekvédelmi törvény szabályain, vannak olyanok, akik ellenzik ezt, és a gyermekek érzékenyítését tartják fontosabbnak. A Tűzfalcsoport cikke szerint a magyarországi baloldal már régóta szorgalmazza a gyerekeket célzó társadalmi érzékenyítést, ezt mutatják a 2010 előtt államilag támogatottan, iskoláskorúaknak készített egyes pedagógiai kiadványok is. 

Ezek között említik a Kiskompasz – Kézikönyv a gyermekek emberi jogi neveléséhez című 2009-es kiadványt, amely az Európa Tanács és a Szociális és Munkaügyi Minisztérium támogatásával készült, Bajnai Gordon miniszterelnöksége alatt.

A felső tagozatos és középiskolás gyerekek korosztályát tanító pedagógusoknak szóló gyermekkönyvben az emberi jogok, egyezmények történetén túl olyan témakörök szerepelnek, mint például az idegengyűlöleten alapuló diszkrimináció, a nemi (gender) alapú megkülönböztetés, de a vallási diszkrimináción belül az antiszemitizmussal és a kiadvány szerint Európa-szerte erősödő iszlámellenesség jelenségével is szeretnék jobban megismertetni az iskolás ifjúságot. 

A tényfeltáró blog beszámolója szerint az említett kiadványt kiadták 2020-ban is. 

A magyar kiadás köszönetnyilvánításai között szerepel a projekt gazdájaként az Emberség Erejével Alapítvány, egy Pécsett működő, Soros által is támogatott szervezet, amely a honlapján azt írja, hogy az emberség erejével kívánják tréningelni tanítványaikat. 

A szervezet tagjai különböző emberi jogi nevelési programokat üzemeltetnek az identitásról, a társadalmi sokszínűségről és az előítéletekről. Bár támogatóik névsora nincs feltüntetve, azt nem titkolják, hogy a Norvég Civil Támogatási Alap finanszírozta a tanfolyamok indítását, jelenlegi partnerei között pedig megtaláljuk az Amnesty International Magyarországot, a NANE-t (Nők A Nőkért Együtt az Erőszak Ellen), a TASZ-t, is, 2017-ben pedig 130 millió forint támogatást kaptak a Soros-féle Nyílt Társadalom Alapítványtól. 

A köszönetnyilvánítások között továbbá feltűnik az EJHA nevű szervezet is, amely tréningek segítségével a 11–13 éveseknek rendez érzékenyítő képzéseket a diszkrimináció, az iszlamofóbia, a xenofóbia, a menekültek, a gyűlöletbeszéd, a rasszizmus, az LMBT-jogok tárgyköreiben. Az emberi jogi nevelők hálózata  többek között egy mesekönyvhöz szánt foglalkozásokkal – ehhez kapcsolódó iskolai oktatási tervként – szeretne propagandisztikus „ismeretterjesztést” a magyar kiskorú gyermekek körében. A Meseország mindenkié című könyv 17 meséjéhez például az EJHA tagjai – Botzheim György, Lőrincz Noémi és Sztanka Mónika – készítettek foglalkozástervet. 

A 2020-as verzió nem sokban különbözik elődeitől, a bevezető szerint legalábbis csupán pár új információval bővült, azt azonban érdemes megvizsgálni, miként írnak a migrációról, a demokráciáról vagy a társadalmi nemek témakörről. Utóbbi kapcsán elválasztják egymástól a biológiai és a társadalmi nem, vagyis a gender fogalmát, majd utóbbi kapcsán az LMBT-közösséget ért diszkriminációkról értekeznek, sőt még az abortuszt is beépítették a fejezetbe. A demokráciáról szóló részben felvetik a nacionalizmus felemelkedésének problémáját, az illegális migrációt pedig egyértelműen pozitív folyamatként akarják beállítani a gyermekek előtt.

Persze nem ez az egyetlen érzékenyítő kiadvány, amely a gyermekeket és a pedagógusokat célozza. A Labrisz Leszbikus Egyesület Még mindig tabu? című oktatási, nevelési segédanyaga szintén órai ötleteket, valamint képzésre alkalmas feladatokat tartalmaz a középiskolai pedagógusoknak. De megemlíthető még a szervezet nagy botrányt kavaró első LMBTQ-mesekönyve, a Meseország mindenkié is, amelyben a szerzők újraírták a meséket olyan szereplőkkel, akik valamilyen „stigmatizált” vagy kisebbségi csoporthoz tartoznak.

 A Labrisz továbbá azt tervezi, hogy a Meseország mindenkié című kiadványon keresztül viszi be az LMBTQ-témákat az iskolába.

 Ennek részleteit a 28. Budapest Pride Fesztivál programsorozatának részeként meghirdetett workshopon fogja bemutatni, amelyre elsősorban pedagógusokat, pedagógushallgatókat vagy egyéb oktatási területen dolgozó szakembereket várnak. 

 

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Kossuth rádió)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.