Gyorsan összehívható a parlament rendkívüli ülése a svéd NATO-tagság ratifikálása miatt

Hivatalosan múlt pénteken véget ért a parlament tavaszi ülésszaka, de akár még a nyár során rendkívüli ülést tarthat az Országgyűlés.

Magyar Nemzet
2023. 07. 11. 19:45
országgyűlés
Budapest, 2023. május 22. Az Országgyûlés plenáris ülése 2023. május 22-én. MTI/Bruzák Noémi Fotó: Bruzák Noémi/MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hivatalosan múlt pénteken véget ért a parlament tavaszi ülésszaka, ugyanakkor a svéd NATO-csatlakozás ratifikálása miatt akár még a nyár során rendkívüli ülést is tarthat az Országgyűlés. A parlamenti jog szerint az Országgyűlés munkája évente két rendes ülésszakra tagolódik, február 1-jétől június 15-ig, illetve szeptember 1-jétől december 15-ig tarthat rendes üléseket a Tisztelt Ház. Azonban rendkívüli ülést vagy ülésszakot kell összehívni abban az esetben, ha azt a kormány, a köztársasági elnök vagy a képviselők egyötöde írásban kérelmezi, amely kérelemben megjelöli az összehívás okát, az ülés, ülésszak összehívására javasolt időpontot, valamint ezek napirendjét.

Ebben az esetben a házelnöknek lehetőleg a javasolt időpontban, de legkésőbb az azt követő nyolc napon belül össze kell hívnia az Országgyűlést. 

A tavaszi ülésszak június 15-e után tartott ülései a jogszabályok szerint rendkívüli ülésnek minősültek. Így volt ez a június 16-i ülés esetében is, amikor a kormány nevében Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nyújtott be a rendkívüli ülés kezdeményezéséről szóló indítványt. Mint ismert, ezen az ülésen kezdődött meg a pedagógusok életpályájáról szóló törvényjavaslat tárgyalása.

Borítókép: Országgyűlés (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.