Karácsony csődbe vitte a fővárost

Karácsony Gergelyék érzik: a gazdasági helyzetet nem tudják kézben tartani, ezért próbálják a felelősséget másra hárítani − emelte ki lapunk megkeresésére Bagdy Gábor korábbi pénzügyekért felelős főpolgármester-helyettes. Szerinte a baloldali városvezetés utolsó esélye az, hogy − a mondvacsinált pereket is felhasználva − azt a látszatot keltsék, hogy a főváros rossz gazdasági helyzetéért a kormányt hibáztassák.

2023. 07. 28. 4:50
20221130 budapest fovarosi kozgyules havran zoltan magyar nmezet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindenképp jó hír, hogy a főváros tud fizetni. Viszont az, hogy a megemelt hitelkeret terhére, vagyis további eladósodás útjára lép a főváros, az nagyon rossz hír − hangsúlyozta megkeresésünkre Bagdy Gábor, a Fidesz–KDNP fővárosi képviselője.

A korábbi, pénzügyekért felelős főpolgármester-helyettest azzal kapcsolatban kerestük meg, hogy pár héttel ezelőtt, rendkívüli sajtótájékoztatón beszélt Budapest jelenlegi pénzügyi helyzetéről Kiss Ambrus mostani általános főpolgármester-helyettes.

Karácsony Gergely helyettese úgy fogalmazott: júniusban mínusz 1,1 mil­liárd forinton állt a főváros számlája, folyószámlahitelből él a város. Az éves tervezett bevétel 45 százaléka beérkezett, köztük az iparűzési adó 51 százaléka is, amelynek várhatóan szep­tember ­15-én érkezik a második része. A 2023-as évre tervezett mérték több mint 271 mil­liárd forint, ennek érkezett be június végével több mint a fele, vagyis 139 mil­liárd forint. − A túlélőprogram segítségével, a számításaik alapján az augusz­tusra előirányzott mínusz 70 milliárdos folyószámla-egyenleg összege mínusz 39 mil­liárdra csökkent, tehát elkerülte a csődöt a főváros, amihez hozzájárult, hogy megemeltük a hitelkeretet − emelte ki Kiss Ambrus.

Bagdy Gábor mindezzel kapcsolatban felidézte, hogy az utóbbi tíz évben, főleg a Tarlós István vezette városvezetés elég jó rutint alakított ki ahhoz, hogy meg tudják becsülni az iparűzési adóbevételeket. Mint mondta: idén a tervezettnél is nagyobb, jelentős adóbevétellel számol a főváros.

Pár nappal ezelőtt Varga Mihály pénzügyminiszter a Világgazdaságnak úgy fogalmazott: a főváros „hegynyi pénzt” söpör be iparűzési adóban. A miniszter érthetetlennek tartja, hogy az ország leggazdagabb települése, amelynek 200 milliárd forintos megtakarítása volt 2019-ben, hogy került ilyen rövid idő alatt csődközeli helyzetbe. Ugyanis csak az idén 271 milliárd forint bevétele származik iparűzési adóból, ami jövőre több mint negyvenmilliárd forinttal, 316 milliárdra emelkedik.

Úgy vélekedett, hogy a gazdasági növekedés előnyeit leginkább a főváros fogja élvezni, hiszen az iparűzési adó mértéke ott növekszik a legnagyobb mértékben a következő évben. Kérdés ugyanakkor, hogy ha ekkora az iparűzési adóbevétel, miért volt szükség arra a hitelre, amelyet májusban szavazott meg a Fővárosi Közgyűlés baloldali többsége: a BKK 24 milliárd forintos gigahitelének nagyon magas a kamatterhe, amit egyébként szeptember ­18-ig kell a BKK-nak megfizetnie.

Bagdy Gábor lapunknak ezzel kapcsolatban elmondta, hogy ő nem ­amiatt aggódna, hogy beérkeznek-e időben az iparűzési adóból származó bevételek, ugyanis szerinte azok hiába érkeznek be, a jelenlegi fővárosi gazdálkodás alapvetően instabil. Mint hangsúlyozta, lényegileg most is csődben van a főváros, mivel a fizetési kötelezettségeit csak újabb és újabb hitelek felvételével tudja teljesíteni.

− A fővárosi vezetésben sok a bölcsész. Biztosan ismerik a Noszty fiú esete Tóth Marival című ­Mikszáth Kálmán-regényt: úgy tűnik, a vezetés hasonlóképpen működik, mint a regényben bemutatott dzsentricsalád: újabb és újabb hitelekből törlesztik a korábban felvett hiteleket. Majd már a családi birtokra és a kastélyra is jelzálog kerül, s végül minden a hitelezőké lesz – fejtette ki a képviselő, aki szerint a főváros régóta ezt csinálja, ezért vett fel a BKK hatalmas hitelt és ezért növeli meg a főváros a folyószámlahitelének keretét is.

A napokban derült ki, hogy a Fővárosi Törvényszék visszautasította a főpolgármester keresetét, aki még ­június elején jelentette be, hogy keresetet ad be a Magyar Államkincstár ellen, amelyben azt követeli, hogy a bíróság állapítsa meg: a kormány törvénytelenül von el több pénzt a fővárosi önkormányzattól, mint amennyit állami támogatásként ad. Az utóbbi időben látható perindítási kedv is azt mutatja Bagdy Gábor szerint, hogy Karácsonyék érzik: a gazdasági helyzetet nem tudják kézben tartani, ezért próbálják a felelősséget másra hárítani. Utolsó esélyük az, hogy a − mondvacsinált pereket is felhasználva − azt a látszatot keltsék, hogy a főváros ­rossz gazdasági helyzetéért a kormányt hibáztassák. − Nekik csak az a lényeg, hogy azt tudják mondani: a főváros a kormány miatt került ilyen helyzetbe − tette hozzá Bagdy Gábor.

Borítókép: A városvezető (jobbra) és helyettese. Pár év alatt sikerült csődközeli helyzetet teremteniük (Fotó: Havran Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.