Müller Cecília irányítása alatt összevonják az OGYÉI-t és az NNK-t

Augusztus 1-től egységes szervezetbe tömörülnek az egészségügyi hatósági feladatok Magyarországon. Az átalakítások célja a rendszer egyszerűsítése és a hatékonyság növelése.

2023. 07. 31. 16:21
null
Budapest, 2020. március 18. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) épülete Budapesten 2020. március 18-án. Az NNK Nemzeti Biztonsági Laboratóriumában sikeresen izolálták a koronavírust, Magyarországon elõször. Ezzel lehetõség nyílik a magyarországi vakcinafejlesztésre és új vírusellenes terápiák kipróbálására. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Augusztus 1-től egységes szerkezetbe és szervezetbe tömörülnek az egészségügyi hatósági feladatok Magyarországon

 – jelentette be a Belügyminisztériumban tartott sajtótájékoztatón Takács Péter. Az egészségügyi államtitkár tájékoztatása szerint ezeket a feladatokat eddig két intézmény, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) és a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) látta el. Ennek a két szervezetnek a működési körét most összefésülik és összehangolják, az összefonódás eredményeként pedig egyszerűbb és jobban áttekinthetőbb szakhatósági struktúra alakul ki a magyar egészségügyben. Mint mondta, 

az összevont szervezeteket Müller Cecília országos tisztifőorvos fogja vezetni.

 A szakhatósági feladatok ugyanakkor jól elkülönülnek majd egymástól, tehát az OGYÉI gyógyszerengedélyezéssel kapcsolatos feladatai és a gyógyszertárak ellenőrzését ugyanolyan standardok szerint látják majd el. Az összevonásnak köszönhetően számos szempontból a rendszer egyszerűsödését remélik, továbbá azt, hogy akár a szakellátást, akár gyógyszerengedélyezést követően felgyorsulnak a munkafolyamatok.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ elnevezése holnaptól Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központra (NNGYK) változik. 

A Magyar Nemzet kérdésére az egészségügy államtitkár arra is kitért, hogy az OGYÉI Szabolcs utcai telephelye változatlanul megmarad, az épület több új funkciót fog ellátni. Mint fogalmazott, 

a Szabolcs utca 33. alatt található székhely minden igényt kielégítő orvosi, gyógyszerészeti, laborkémiai és diagnosztikai funkcióval is rendelkezik, így olyan vizsgálatokat, amiket az NNK laborjaiban eddig nem, most sokkal magasabb felszereltséggel rendelkező laborban tudnak elvégezni. 

Tehát azt, amit eddig külső segítséggel vett igénybe a népegészségügyi központ, most házon belül tudják elvégezni – mutatott rá. 

Borítókép: A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) épülete. (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.