Brüsszel tervei a magyar határőrizet végét jelentenék

Bakondi György szerint már csak ezért is elképzelhetetlen, hogy elfogadjuk az EU új migrációs menekültügyi paktumát.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 08. 03. 9:44
null
202200727 magyar szerb hatar migransok havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden eddiginél fontosabb, hogy a magyar határt hatékonyan őrizzük, mert a szervezett bűnözés jelenléte az embercsempészés mellett már a fegyvercsempészés veszélyét is felveti

 – hívta fel a figyelmet a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, annak kapcsán, hogy egyre nagyobb a nyomás a déli határon, tömegessé vált az illegális migráció és az elmúlt napokban fegyvereket, lőszereket, robbanóanyagot találtak az elfogott határsértőknél.

Bakondi György szerint mindent megtesznek a határ megerősítéséért, és azért, hogy a szerb hatóságokkal együttműködve felderítsék és felszámolják a szervezett bűnözői csoportokat. A főtanácsadó ugyanakkor rámutatott, hogy az Európai Unió új migrációs menekültügyi paktummal kapcsolatos elképzelései a Magyarországon bevált és a lakosság által elfogadott biztonsági rendszer lebontását eredményeznék. Mint mondta, 

ha a Szerbiában fegyverrel lövöldöző bevándorló menekültstátust kér Magyarországon, nyílt menekülttáborban kellene itt elhelyezni, és miközben megkezdődik az elbírálás, szabadon ki-be jár, ha pedig három hónapon belül nem sikerül elbírálni a kérelmét – ami egyébként is teljes fikció, hiszen semmilyen okmánya nincs – akkor be kellene léptetnünk.

 Meglátása szerint ez értelmetlenné tenné az egész magyar biztonságra irányuló határőrizeti erőfeszítést. Már csak ezért is elképzelhetetlen, hogy elfogadjuk ezt az elgondolást – húzta alá. Hozzátette, sem a kvóták szerinti elosztást, sem a migránsgettók létrehozását nem támogatja a magyar kormány, és ez így is fog maradni, bármilyen nyomást gyakoroljanak ránk. 

A főtanácsadó az Afrikában kialakult helyzet kapcsán elmondta: a Nigerben lezajlott katonai hatalomátvétel negatív hatással lehet a Száheli-övezetből útnak induló migránstömegekre, ennek nagyságrendje pedig olyan komoly is lehet, hogy kezelhetetlen helyzetet eredményezne az Európai Unió határain. Ezért hazánk rendkívül érdekelt abban, hogy az érintett államok és a tranzitországok együttműködjenek az unióval a migráció megelőzésében és visszatartásában – zárta szavait.

Borítókép: Migránsok a szerb–magyar határnál (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.