időjárás -1°C Natália 2023. december 9.
logo

Vigyázat, újabb hamis gázszámlákat küldenek csalók e-mailben

Magyar Nemzet
2023.08.30. 20:47 2023.08.31. 22:41
Vigyázat, újabb hamis gázszámlákat küldenek csalók e-mailben

Az MVM az alábbiakra hívja fel az ügyfelei figyelmét a honlapján a hamis számlaértesítők kapcsán:

Hallott már az adathalászatról? Netán ismeretségi körében is van már, akit kifosztottak vagy legalábbis megszerezték bankkártyája adatait? Tudja, hogy a csalók célja nemcsak az Ön által nekik utalt összeg megszerzése, hanem a számláján lévő összes pénz megkaparintása?

A valótlan számlaértesítő vagy emlékeztető e-mailek gyakran részletekbe menően hasonlítanak a valódiakra, azonban olyan fizetési oldalakra vezethetnek, ahol a csalók meg tudják szerezni az ügyfelek fizetési adatait, amelyekkel később visszaélhetnek.

A hamis e-mailben szereplő adatok gyakran nem pontosak, ezért nem árt ellenőrizni, hogy a számla összege megfelel-e a fogyasztás alapján vártnak.

A levél helyesírási hibákat tartalmazhat, illetve magyartalan, online programmal fordított (például ékezet nélküli) mondatok találhatók benne.

A csaló kísérletek kiküldési ideje változó lehet, gyanús lehet, hogy a megszokott időszakban érkezett-e a számlaértesítés.

Az e-számla-értesítőkben található egy direkt fizetési hivatkozás. Ám mielőtt rákattintanánk a bankkártyás fizetés linkjére, a kurzort tartsuk a hivatkozás fölé, hogy a böngésző megjelenítse a hivatkozás előnézetét, azaz megmutassa, hogy milyen oldalra készülünk éppen belépni. Az MVM Next valóságos linkjeit az egyes számláknál mutatják meg.

 

Hogyan kerülhet az e-mail-címünk az adathalászok birtokába?

Sajnos ennek számos útja lehet. A leggyakoribb eset, ha egy sokszorosan továbbított levélben szerepel az e-mail-címünk. Jellemzően ebbe a körbe tartoznak például az ünnepi és közéleti eseményekhez kapcsolódóan továbbított üzenetek, vagy például a humoros szövegeket, képeket tartalmazó üzenetváltások. Az ilyen típusú leveleknél javasolják, hogy a címzetteket a titkos másolat mezőbe (bcc) illesszük be, a továbbítandó levélből pedig töröljük ki az előző címzettek adatait. Ezekre a műveletekre hívják fel azok figyelmét is, akik úgy küldenek ilyen lánclevelet, hogy az összes címzettet láthatóan jelenítik meg.

Ezenkívül az e-mail-cím könnyen kerülhet harmadik fél, például adathalász levélterjesztők birtokába olyankor, ha egy gyengén védett weboldalon regisztráljuk az e-mail-címet, és onnan az adatok kiszivárognak. Megoldást jelenthet erre egy tartalék e-mail-cím kialakítása az ilyen tevékenységekhez, amelynek az esetleges kiszivárgása nem sodorja veszélybe a „hivatalos” e-mail-címünk postafiókját. Így a „hivatalos” postafiókunkat sem tudják feltörni, amelyre például az e-számla-értesítőt kapjuk, és így nem tudnak visszaélni az ott szereplő adatainkkal.

Ha szokatlan, gyanús link jelenik meg, akkor ne kattintsunk rá!

Ha arra gyanakszunk, hogy adathalász-támadás célpontjává váltunk, az MVM azt kéri, továbbítsuk az [email protected] e-mail-címre az MVM vagy MVM Next nevében érkező gyanús e-mailt az esetleges csatolt számlával együtt. Minden egyes beküldés segíti a hatóságokkal szorosan együttműködő kollégákat a csalók lefülelésében, ezért kérik, hogy ne sajnáljuk az egy-két percet a továbbításra.

 

Telefonos adathalászat elleni védekezés

Ha az MVM Next vagy más MVM-es vállalat nevében jelentkeznek telefonon vagy sms-üzenetben, soha ne adjunk meg fizetéshez kapcsolódó adatokat, például bankkártyaadatokat, amellyel adathalász csalók visszaélhetnek.

Abban az esetben, ha ilyen jellegű információkat próbál valaki megszerezni telefonon, akkor azt kérik, hogy jelentsük be az [email protected] e-mail-címen.

Telefonos megkeresés esetén csupán az ügyfélazonosításhoz szükséges adatokat kérik. Amennyiben ezeken túli információkat kér az MVM nevében valaki, az feltehetően egy adathalász-kísérlet.

Ha tartozás áll fenn vagy adategyeztetésre van szükség, kereshetik az ügyfelet telefonon akkor is, ha előtte nem kereste meg a vállalatot, azonban fizetési adatokat ilyenkor sem fognak kérni.

Ha valaki az MVM nevében gyanús telefonhívást vagy sms-üzenetet kap, írja be az alábbi mezőbe a hívó telefonszámát, a hívás dátumát, és akkor megadják, hogy valóban a vállalattól keresték-e.

Az áram- és földgázhálózati ügyintézéssel kapcsolatos telefonszámokat (például mérőóracsere, éves leolvasás) nem tartalmazza az ellenőrző rendszer.

Borítókép: Az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. épületének, az egykori Főgáz-székháznak a bejárata a főváros VIII. kerületében, a Fiumei úton. (Fotó: MTVA/ Róka László)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.