Belebukott büntetőügyébe a „fehér poros” polgármester?

Bejelentette visszavonulását Gyömrő botrányairól elhíresült ellenzéki vezetője. Gyenes Levente pár nappal ezelőtt írta meg saját közösségi oldalán, hogy jövőre nem indul a polgármesterségért. Döntése talán nem független attól, hogy a városvezetőt több társával együtt költségvetési csalással gyanúsítják. A polgármester sokáig letartóztatásban is volt.

Pámer Dávid
2023. 08. 31. 13:30
Dr. Gyenes Levente
Gyömrõ, 2007. január 2. Gyenes Levente polgármester a tornaterem bezárt kapujánál. Iskolakezdéskor nem használhatják a tornatermet a gyömrõi gyerekek, mert a szilveszteri földrengés következtében megsérült Rákóczi Ferenc Általános Iskola tornatermi falának felsõ része közel egy centimétert elmozdult, így a végleges szakértõi vélemény elkészültéig biztosan lakat kerül a bejáratra. Várhatóan az épület szerkezeti átépítésére is szükség lesz, mert hasonló rengést már nem bírnának ki a falak. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Különleges lesz a következő év – 2024! Számomra is, hiszen 20 év polgármesteri munka után jövőre adom át városunk vezetését és körzetem képviseletét megválasztott utódomnak” – ezzel a nyitással kezdte néhány napja egyik bejegyzését Gyenes Levente a saját Facebook-oldalán, aki egyértelművé tette, nem kíván indulni a jövőre esedékes polgármesterválasztáson. 

A településvezető a visszavonulás okát nem nevezte meg, az ugyanakkor tény, hogy a gyömrői polgármestert súlyos bűncselekménnyel gyanúsítják

Gyenes és több társa ügyében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Nyugat-dunántúli Bűnügyi Igazgatósága bűnszervezetben, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt nyomoz, az eljárásnak pedig jelenleg huszonhárom gyanúsítottja van (köztük több stróman).

Aranytömbök és rengeteg készpénz

Az ellenzéki polgármestert még tavaly szeptemberben vették őrizetbe, majd öt társával együtt le is tartóztatta a bíróság. A NAV az elfogásokkor több helyszínre is kiszállt, a gyanúsítottaknál pedig nagy mennyiségű készpénzt, értékes karórákat és aranytömböket is lefoglaltak. A látványos akcióról a NAV Alvilági alvállalkozók címmel még videót is közölt. 

Bár az adóhatóság nevet nem írt, ugyanakkor egyértelműen beazonosítható, hogy a Gyenesék ügyében történt rajtaütés látható a felvételen.

A politikust fél éve kiengedték a letartóztatásból, azóta pedig újra magához ragadta az irányítást, volt, hogy nyomkövetővel a lábán jelent meg a gyömrői városházán. Úgy tudjuk, Gyenest továbbra is költségvetési csalással gyanúsítják, ám a polgármester ártatlannak vallja magát és állítja, semmilyen bűncselekményt nem követett el.

Figyelemre méltó ugyanakkor, hogy a városvezetőt az adócsalási ügye mellett még két másik büntetőeljárás is „karcolgatja”. 

Egyrészt egy magánszemély feljelentése után a rendőrség hűtlen kezelés gyanújával indított nyomozást a polgármestersége idején állami finanszírozással telepített, ám a mai napig nem jól működő napelemparkok ügyében. A másik ügyben ugyancsak hűtlen kezelés gyanújával tettek feljelentést egy előnytelennek tűnő ingatlanszerződés miatt, a Monori Rendőrkapitányság pedig ezzel összefüggésben eljárást indított.

Azt azonban hangsúlyozzuk, gyanúsítottat egyik nyomozásban sem hallgattak ki.

Pikáns képek és fehér por

Gyenes Leventéről érdemes megemlíteni, hogy 

azután vált országosan ismert politikussá, hogy pikáns képek jelentek meg róla, ahogy egy meztelen nőről fehér port szív fel. 

A gyömrői polgármestert évekkel ezelőtt a Szegedi Ítélőtábla mondta ki bűnösnek folytatólagosan elkövetett adócsalás bűntette és folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás vétsége miatt, amiért kilenc hónap, két évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte, helybenhagyva az elsőfokú ítéletet.

A hatályos jogszabályok szerint a képviselő-testületnek méltatlansági eljárást kellett volna indítania polgármestere ellen, ezt nem várta meg Gyenes, és benyújtotta lemondását, de 2019-ben végül újraválasztották.

Borítókép: Gyenes Levente (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.