„Fekete öves válságkezelők vagyunk”

Orosz–ukrán háború, koronavírus-járvány, gazdasági nehézségek, migráció – többek között ezekkel a problémákkal kellett szembenéznie hazánknak 2010 óta. A kormány és a szakemberek felkészültségének köszönhetően azonban Magyarország sikerrel vette ezeket az akadályokat.

2023. 08. 11. 5:24
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Globális és lokális szinten is több rendkívüli helyzetet kellett kezelnie hazánknak az utóbbi években. Ezek közül az egyik az árvízhelyzet, amely az utóbbi napok dunai vízállása miatt vált ismét aktuálissá. – A helyzet nehéz, de kézben tartjuk! – fogalmazott Orbán Viktor, miután a súlyos esőzések ­miatt kialakult árvízről egyeztetett hétfőn az Országos Műszaki Irányító Törzsnél (OMIT), ahol a szervezet vezetőivel együtt áttekintették a helyzetet. A miniszterelnök meghallgatta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) védelmi szervének jelentését az eddig elvégzett munkáról és a további feladatokról. Megállapították, hogy az elmúlt években végrehajtott árvízvédelmi fejlesztések és az új létesítmények jól vizsgáztak, a szakemberek helytállnak, és képesek megvédeni az emberek biztonságát és vagyonát az árvizektől.

ORBÁN Balázs; BORDÁS Gábor; SZALAY-BOBROVNICZKY Kristóf; VARGA Mihály; PINTÉR Sándor; ORBÁN Viktor; NAGY István; LÁZÁR János válságkezelők
A kormánynak több fontos válságkezelő intézkedést kellett meghoznia Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Ugyanakkor nem ez az első eset, amikor környezeti katasztrófák kihívások elé állították a kormányt. Ilyen volt a 2013-as dunai árvíz, valamint a 2010-es vörös­iszap-katasztrófa is.

Mindezek mellett a nemzetközi környezet változásai is olyan hatással voltak hazánkra, ami azonnali cselekvést követelt. A tavaly februárban kitört orosz–ukrán háború bőven hozott új kihívásokat: a fizikai biztonság mellett a gazdasági stabilitás, az eddig elért eredmények megőrzése is szükségessé vált, miután az elhibázott brüsszeli szankciók háborús inflációt, valamint energia-veszélyhelyzetet teremtettek szerte a kontinensen.

– Mi, magyarok fekete öves válságkezelők vagyunk, bármekkora is körülöttünk a zűrzavar, nálunk a fejekben rend, a karokban erő, a szívekben lojalitás uralkodik

– ezekkel a szavakkal illette a hazai válságkezelés lényegét Orbán Viktor még 2020 nyarán, miután hazánk sikeresen védekezett a koronavírus-járvány első hulláma idején. Magyarország az időben meghozott járványügyi korlátozásoknak köszönhetően sikerrel vészelte át a járványt, továbbá ahogy rendelkezésre álltak a betegség elleni vakcinák, a kormány a sokrétű oltóanyag-beszerzéseknek köszönhetően rövid idő alatt magyarok millióinak tette elérhetővé a betegség ellen védettséget jelentő készítményeket.

A 2015-ben kirobbant migrációs válság szintén egy tőlünk független folyamat volt, amely veszélybe sodorta Magyarországot. Emlékezetes, hogy több százezer illegális bevándorló akart egyik napról a másikra belépni az Európai Unióba.

A magyar kormány a megnövekedett migrációs nyomás miatt már 2015 júniusában úgy döntött, hogy a Szerbiából beáramló illegális migránsok okozta problémát műszaki határzár létesítésével, valamint egyéb, például az államhatár védelmét szolgáló jogi eszközökkel kezeli. Az intézkedéseknek köszönhetően pedig lezárult a magyar határ az illegális bevándorlók előtt. A magyar álláspontot, amely nemet mondott az illegális bevándorlásra, számos támadás érte az Európai Unióból, ám később több ország is átvette a hazánk által alkalmazott megoldásokat. Ugyanakkor Orbán Viktornak és a kormányának már a 2010-es, kétharmados választási győzelem után azonnal súlyos problémával kellett szembenéznie, ez pedig a 2008-ban kitört gazdasági és hitelválság hatásainak, az államcsőd veszélyének elhárítása és a devizahitel-károsult családok százezreinek megsegítése volt. Erre válaszként a korábbinál nagyobb mértékben vonták be a közös teherviselésbe a bankokat és a nagyvállalatokat.

Borítókép: Migránsok a Keleti pályaudvaron 2015-ben (Fotó: Havran Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.