Fontos erődrendszert tártak fel a régészek

Komoly harcok folytak itt a németekkel.

Magyar Nemzet
Forrás: Vas vármegyei hírportál2023. 08. 23. 21:40
20230331 Kengyel Négyezer éves kunhalmot találtak Kengyelen. A kunhalom olyan kultúrtörténeti, kulturális örökségi, tájképi, illetve élővilág védelmi szempontból jelentős domború földmű, amely kimagasodó jellegével meghatározó eleme lehet a tájnak. Régészeti lelőhely. Szolnoki régészek a kengyeli kunhalom feltárásán.Fotó: Bach Máté  BPM  Magyar Nemzet  MN
Kengyeli Kunhalom 20230331 Kengyeli Fotó Bach Máté Magyar Nemzet Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egykori magyar határt őrző Vasvári sánc egy részét vágták át és tárták fel a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Régészettudományi Intézetének szakemberei a Savaria Múzeummal és Vasvári Helytörténeti Múzeummal közösen – írta meg a Vas vármegyei hírlap.

A sánc nevével ellentéteben nem a római korból származik, építésének ideje X–XI. század környékére datálható – mondta a hírportálnak Zágorhidi Czigány Benedek, az ásatás vezetője. Hozzátette:

a kalandozások lezárultával ekkor épült ki a nyugati gyepűrendszer, amely főleg a német betörésektől óvta az ország határait. 

A szakértő kiemelte, hogy egy nyolc kilométer hosszú sánc egy darabját vizsgálják meg. Hozzátette, hogy a feltárás során fény derült az építési technológiára: a kutatók egy fából készült rácsszerkezetre bukkantak, amely megerősítette és stabilabbá tette a töltést. A rétegek vizsgálatával pedig az is kiderült, hogy a sánc külső feléről kitermelt földet a rácsszerkezetre hordták, így a kialakult árok tovább magasította az erődítményt. 

A munkát feltehetően hadifoglyokkal végeztették el az őseink.

Az egykori védműre szükség is volt ezer évvel ezelőtt, amit jól bizonyít, hogy a sánc külső felén az ásatások megkezdése előtt fémdetektorral több harci eszköz maradványát is megtalálták – mondta Zágorhidi Czigány Benedek, majd rámutatott: 

a nyílhegyek, buzogányok és sarkantyúk azonban nem a német, hanem a magyar harcosoktól származnak, ami arra utal, hogy az idegen támadásokat már a védvonal előtt meg akarták állítani.

Az ásatások jó idő esetén még egy hétig tartanak, a Vaskapu rekonstrukciójánál pedig az eredmények már felhasználhatók lesznek.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.