Lebukott a számlagyár, több milliárdnyi adót csaltak el

Vádat emeltek annak a budapesti bűnszervezetnek a tagjaival szemben, akik 2016 és 2020 között jutalék ellenében fiktív számlákat állítottak ki cégeknek, ezzel mintegy 3,175 milliárd forint vagyoni hátrányt okozva a költségvetésnek.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, Ügyészség2023. 08. 08. 15:41
null
Forrás: pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy közel négyszáz oldalas vádirat született az ügyről, miszerint egy negyvenhat éves férfi 2016 januárjától valós tevékenységet nem végző gazdasági társaságokból álló, több szintűen felépített „számlagyárat” működtetett.

A cég adóelkerülésre irányuló „szolgáltatásokat” nyújtott, jellemzően vagyonvédelmi tevékenységet végző megrendelők, úgynevezett „haszonhúzó cégeknek”.

Ezek a cégek azért kötöttek színlelt szerződéseket a bűnszervezethez köthető társaságokkal, hogy a munkavállalóik után a közterhek megfizetését elkerüljék, illetve a színlelt szerződések alapján  kiállított fiktív számlák áfatartalmával az áfafizetést törvényellenesen csökkentsék.

A gazdasági kapcsolat látszatának igazolására a céghálóban átutalással teljesítették ugyan a szerződések szerinti összeget,

azonban a munkavállalóknak fizetendő munkabér és a bűnszervezetet megillető tíz-tizenöt százalékos jutalék levonása után fennmaradó összeget felvették,

és azt az eredetileg utaló társaság képviselőinek készpénzben visszajuttatták. A jutalék végső soron a bűnszervezetet irányító férfihoz került vissza.

Különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt a Fővárosi Főügyészség összesen negyvenkét személlyel szemben emelt vádat.

Velük szemben végrehajtandó szabadságvesztést, valamint vagyonelkobzást is indítványoztak, kiemelten az eljárás során zár alá vett ingatlanokra, valamint a lefoglalt járművekre és bankszámlapénzre. A strómanokkal szemben indult büntetőeljárásokat a nyomozó hatóság elkülönítette.

Borítókép: illusztráció (Forrás: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.