Magyarország lejáratása lehetett a célja az elfogult jogállamiság jelentésnek

Az Európai Bizottság a magyarországi elemzőintézetek vezetőinek többszöri tiltakozása ellenére sem hajlandó elfogulatlan szakmai csapatot felállítani a jogállamiság jelentés alapjául szolgáló vizsgálat elvégzésére. Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője a Europe Right Now elnevezésű brüsszeli online lapnak úgy fogalmazott, hogy a liberális értékeket egyoldalúan képviselő bizottság hozzáállásában nyoma sincs az objektivitásnak.

Munkatársunktól
2023. 08. 02. 18:13
null
20221011 Budapest A Hófehér gazdaság felé - Korrupciós helyzetkép Közép-Európában elnevezésű konferencia fotó: Teknős Miklós (TEK) Magyar Nemzet képen: Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet igazgatója Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az Európai Bizottság olyan eszköznek tekinti az erősen elfogult, éves jogállamisági jelentéseket, amelyekkel hátrányosan megkülönböztetheti a konzervatív vezetésű államokat, mint például hazánk vagy Lengyelország, s e dokumentumokra hivatkozva akár az uniós forrásokat is visszatarthatják – jelentette ki Mráz Ágoston Sámuel a Europe Right Now elnevezésű brüsszeli online lapnak. Amint a Nézőpont Intézet igazgatója kifejtette, a magyarországi helyzetet górcső alá vevő vizsgálat egyáltalán nem volt fairnek nevezhető, ugyanis Magyar Gábor, a jelentés előkészítő delegációjának kapcsolattartója közismerten elfogult a kormánnyal szemben, s nyilvános szerepléseiben és nyilatkozataiban rendszeresen hangot is ad a bírálatainak. 

– Ennek eredményeképpen csak olyanokat kérdeztek meg, akik szintén kritikusan szemlélik a magyar kormány tevékenységét. Az elkészült jelentés nem is lehet objektív, hiszen azzal kifejezetten Magyarország lejáratására törekedtek – fogalmazott Mráz. 

Az intézetvezető felidézte: februárban és júniusban több intézetvezető társával közösen egy-egy indulatos levélben jelezték az aggályaikat és kifogásaikat az Európai Bizottságnál és új, objektív testület felállítását követelték a vizsgálódás elvégzésére. – Ám a bizottság hat hónap késéssel érkező válaszában csalódnunk kellett, mivel semmilyen hajlandóságot nem mutatnak arra, hogy lecseréljék a jelentés előkészítőit. Láthatóan szemernyire sem zavarja őket, hogy egy olyan figura vezeti a vizsgálatot, aki a kormánnyal szembeni szubjektív ellenérzéseit helyezi előtérbe. A bizottság mindössze annyit üzent, hogy minden az előírásoknak megfelelően zajlott, mivel számos forrással és kutatóval is egyeztetett a delegációjuk. Ám ez mit sem ér, ha egyoldalúan a nekik tetsző nézeteket képviselő szereplőket válogatták ki. Márpedig hogy ez így történt, az is alátámasztja, hogy a jobboldali, konzervatív szemléletű szervezetekkel épp csak annyit egyeztettek, hogy kipipálhassák a konzultáció megtörténtét és a diverzitás látszatát keltsék – fejtette ki Mráz Ágoston Sámuel. 

Mint az igazgató rámutatott: jelenleg nemhogy a függetlenség kritériumának nem felel meg a brüsszeli adminisztráció, hanem a liberális ideológia terjesztését tűzte zászlajára. Szavai szerint az Európai Bizottság hozzáállása további konfliktusokat generálhat az unión belül, mivel az elmúlt időszakban több uniós országban is konzervatív kormány lépett hivatalba. 

Emlékeztetőül: az Európai Bizottság évente készít jogállamisági jelentést az egyes tagállamokról, s ennek során egyebek mellett az igazságszolgáltatás rendszerét, a korrupcióellenes erőfeszítéseket, valamint a médiapluralizmus helyzetét vizsgálják, és az előző évi értékeléssel vetik össze.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.