Már tényleg csak Brüsszelen múlik a tanárok béremelése

Megjelentek az új pedagóguséletpálya-törvényhez kapcsolódó végrehajtási rendeletek.

Magyar Nemzet
2023. 08. 31. 8:31
VARGA Mihály; LATORCAI János
költségvetés
Budapest, 2023. június 13. Varga Mihály pénzügyminiszter expozét tart a Magyarország 2024. évi központi költségvetésérõl szóló törvényjavaslat vitájában az Országgyûlés plenáris ülésén 2023. június 13-án. Mögötte Latorcai János, az Országgyûlés KDNP-s alelnöke. MTI/Soós Lajos Fotó: MTI/Soós Lajos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ha Brüsszel végre nem tartja vissza tovább a Magyarországnak járó EU-s forrásokat, akkor első ütemben 561 ezer forintra emelkedik a pedagógus-átlagbér, 2025-re pedig 800 ezer forint körül lesz – közölte a Belügyminisztérium (BM), miután megjelentek az új pedagóguséletpálya-törvényhez kapcsolódó végrehajtási rendeletek. Hozzátették, 

a törvény megalapozza a pedagógusok további jelentős béremelését, az ehhez szükséges forrás nagy részét a Magyarországnak járó uniós források kifizetése biztosítja majd. 

A tárca kiemelte, hogy emellett a kormány január 1-jétől hazai költségvetési forrásból is további legalább tízszázalékos bértömeget biztosít a pedagógusok béremelésére, míg a pályakezdő gyakornokok illetménye havi 440 ezer forintra emelkedik, és ezt a szintet valamennyi pedagógus illetményének meg kell haladnia. – Ezentúl azonban a rendelkezésre bocsátott bértömeg felosztására az igazgatók tesznek javaslatot, ami egy újabb lépés a teljesítményalapú bérezés bevezetése felé – közölte a minisztérium.

Ismert, az Országgyűlés július 4-én elfogadta az új pedagóguséletpálya-modellről szóló törvényt, ami megteremti az alapját a tanárok további jelentős béremelésének.
 

– A tanárok átlagbére így 2025-re 800 ezer forintra emelkedhet, maximális heti óraszámuk 24 órára csökken, szabadságuk 46 napról 50 napra, azaz tíz hétre nő, továbbá csökkennek adminisztratív terhelik. 

Ezzel együtt létrejön a pedagógusok többsége által is támogatott teljesítményalapú bérezési rendszer, azaz aki eredményesebben tanít, többet foglalkozik a lemaradó gyerekek felzárkózásával, a tehetségesek versenyre felkészítésével, aki innovatívabb, aki tanórán kívüli programot szervez, magasabb jövedelmet fog elérni – olvasható a Belügyminisztérium közleményében. 

A kormányrendelet melléklete tartalmazza a hátrányos helyzetűekkel foglalkozókat megillető illetménytöbblet kapcsán azon települések felsorolását is, amelyek felzárkózó vagy kedvezményezett településnek minősülnek. – Az úgynevezett kedvezményezett és felzárkózó települések valamelyikén lévő intézményben dolgozó pedagógusok, továbbá azok, akik bár más településen végzik munkájukat, de 

intézményükben legalább tíz százalék a hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek aránya, az alapbérük húsz százalékának megfelelő többletjuttatásra lesznek jogosultak

 – olvasható a közleményben. 

A rendelet továbbá pontosítja az alkalmazási feltételeket, melyek meghatározása során a Nemzeti Pedagógus Kar és a szakszervezetek részéről a rendelet megalkotása során tartott két egyeztetésen és írásban is jelzett javaslatokat is figyelembe vették.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Soós Lajos)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.