Mráz Ágoston Sámuel: Amióta Gyurcsány elment nyaralni, nem történik semmi a baloldalon

Most, hogy Gyurcsány elment nyaralni, nem történt semmi a baloldalon, mert mindenki rá vár. De jó hír, hogy pár hét múlva visszatér – mondta Mráz Ágoston Sámuel a Tranzit Közéleti Évadnyitó és Gondolatexpón pénteken. A Nézőpont Intézet vezetőjének vitapartnere Somogyi Zoltán volt, aki szerint az, hogy nincs verseny a magyar politikában az ellenzék gyengesége miatt, a kormányzatot is le fogja értékelni.

Magyar Nemzet
2023. 08. 25. 15:56
Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jobboldalon nincs törésvonal, mert a jobboldali szavazók egyetértenek abban, hogy Orbán Viktornak kell lennie a miniszterelnöknek. Minden második aktív választópolgár ebbe a kategóriába tartozik. A baloldal látszólag nagyon töredezett , de az események alakítója mégis Gyurcsány Ferenc, aki nyertesen jött ki a baloldal 2022-es történelmi vereségéből. Most, hogy Gyurcsány elment nyaralni, nem történt semmi a baloldalon, mert mindenki rá vár. De jó hír, hogy pár hét múlva visszatér – mondta Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője a Tranzit Közéleti Évadnyitó és Gondolatexpón pénteken.

Mráz Ágoston Sámuel szerint Gyurcsány Ferenc stratégiája az, hogy minél jobban fragmentálja a baloldalt,  ezáltal növelje saját erejét (Fotó: Teknős Miklós)

Somogyi Zoltán egyetértett Mráz Ágoston Sámuel állításaival, azonban megjegyezte, hogy magas az infláció, s szerinte eluralkodott a korrupció az országban. Szerinte az ellenzéknek semmi köze a mi életünkhöz, „ugyanis tizenharmadik éve van már Orbán-kormány”, emellett gyengék, nem tudnak vitázni sem a kormánnyal. A szociológus úgy véli, az nem természetes dolog, hogy a kormányban nincsenek törésvonalak, „mert ha valaki jól akar kormányozni, ahhoz szükség van ellenzékre is”.

 

Gyurcsány állandó terhet jelent

Mráz Ágoston Sámuel kifejtette: a kormány többek között gazdaságpolitikájának, a középosztály erősödésének, valamint szuverenitásért való kiállásának, a magyar érdekek védelmének, valamint a szomszédos országokkal való jó viszony kialakításának köszönheti a népszerűségét. Mráz Ágoston Sámuel szerint olcsó kommunikációs trükk mindaz, amit Somogyi Zoltán mond az ellenzékkel kapcsolatban. Úgy véli, az elemzőknek meg kell nézniük, hogy mit kínálnak az országnak ezek a politikai csoportosulások.  Mint mondta, a baloldal ezzel szemben teljesítményhiánnyal küzd. Kitalálták, hogy összeállnak a Jobbiktól Gyurcsány Ferencig, kialakítottak egy struktúrát, külföldi pénzeket is becsatornáztak ehhez, majd képtelenek voltak egységesen kommunikálni, s a lehető legrosszabb választ adták a háborúra.

Nem a külső körülményeket kellene kritizálniuk, hanem belülről kellene megújulni. A baloldal 2006 óta nem tudja feldolgozni a Gyurcsány-jelenséget. Mivel Gyurcsány mindig túlélési alkukat tudott kötni, ezért a baloldalnak állandó terhet jelent

– részletezte.

 

Az ellenzék rontja a kormányzat megítélését?

Somogyi Zoltán azt állította, hogy a szomszédos országok lehagynak bennünket gazdasági mutatók terén. Számára gyanús volt, hogy „a miniszterelnök keleti országok vezetőivel ünnepelte augusztus 20-át, és nem a nyugati szövetségeseinkkel”. Azt is mondta, hogy a külföldi befolyásolási kísérleteket vizsgálni kell a baloldal esetében. Somogyi úgy véli, a választási törvény alapján nem is tudott volna külön indulni a baloldal. 

Szerinte Gyurcsány Ferencre a kormánynak van szüksége, nem pedig a baloldalnak. 

Hozzátette: „ez a verseny így nem tisztességes, ezen változtatni kellene”. – Az, hogy nincs verseny a magyar politikában, az a kormányzatot is le fogja értékelni. Nem jönnek ki azok a jogos kritikák, amelyek számítanának a kormányzásban – jelentette ki az önmagát függetlennek meghatározó elemző.

 

Mit várható szeptembertől? 

– Az ellenzék nem csinált semmit nyáron, ezért nem tudjuk, mivel készül. Ha Gyurcsány visszajön szabadságról, majd elmondja mi a terve. Orbán Viktor már elmondta, hogy az infláció letörésével foglalkozik majd, valamint célkitűzésként szabta meg, hogy a fizetéseknek utol kell érniük az inflációt – mondta Mráz Ágoston Sámuel. Hozzátette: a hat baloldali párt, amely listát állított 2022-ben, már nyolcra duzzadt.

Ez is Gyurcsány Ferenc stratégiája, hogy minél jobban fragmentálja a baloldalt, s növelje saját erejét

– tette hozzá. Somogyi Zoltán úgy látja, a baloldali széttöredezettség létezik, s nemcsak Gyurcsánynak van ereje, hanem a Momentum, a Kutyapárt és a Mi Hazánk is erősödött. – Az ellenzéken belüli feszültséget jól mutatja, hogy számos helyen együtt kell indulniuk az önkormányzati választásokon, mégsem tudtak nyáron megegyezni. A kormány pedig nem fogja észlelni a gyurcsányozástól a gazdaságpolitikájához köthető társadalmi elégedetlenséget, s ez okoz majd nehézségeket nekik – értékelt.

Borítókép: Mráz Ágoston Sámuel és Somogyi Zoltán vitázik a Tranziton (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.