Újabb LMBTQ-lobbista nagykövet jön Budapestre

LMBTQ-szimpatizáns nagykövet érkezik Csehországból Magyarországra, aki már hivatalba lépése előtt ígéretet tett a szexuális kisebbségek támogatására. Eva Dvoráková kijelentette: ő Csehország álláspontját fogja képviselni, és nem fog visszariadni a számukra fontos témáktól, amibe beletartozik az LMBTQ-közösség és jogai­­nak támogatása is.

2023. 08. 15. 4:45
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A napokban érkezik hazánkba Eva Dvoráková, aki Bial Tibort váltja a poszton. Csehország új Magyarországi nagykövete – aki korábban Prágában a külügyminisztérium kelet-európai országokért felelős osztályát vezette – azzal a céllal jön Budapestre, hogy a két ország közötti kommunikációt javítsa, de feltett szándéka a kényes kérdésekben is véleményt nyilvánítani.

Úgy megyek Magyarországra, hogy tudom, hogy még mindig partnerünk az EU-ban és a NATO-ban. Éppen ezért ha azt akarjuk, hogy ez a két kulcsfontosságú szervezet működjön, akkor továbbra is kommunikálnunk kell Magyarországgal, kapcsolatot kell tartanunk, és beszélnünk kell mindenről, ami számunkra fontos

 – mondta a cseh Seznam Zprávynak adott interjúban a diplomata. Dvoráková ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ő Csehország álláspontját fogja képviselni, és nem fog visszariadni a számukra fontos témáktól, amibe beletartozik az LMBTQ-közösség és jogainak támogatása is. „Ezek univerzálisak és túlmutatnak a határokon” – jelentette ki. Az újdonsült nagykövet továbbá emlékeztetett, hogy idén – a 28. Budapest Pride fesztivál alkalmából – a budapesti cseh nagykövetség is aláírta a külföldi nagykövetségek nyilatkozatát az LMBTQ-személyekről, amit az uniós országok közül Lengyelország kivételével valamennyi nagykövetség támogatott.

Arra a felvetésre, hogy Csehország támogatja az unió új migrációs és menekültügyi csomagját, a diplomata úgy reagált: „Magyarország azt követeli, tartsák tiszteletben, hogy a saját érdekeit védi, ezért feltételezem, hogy tiszteletben tartják majd, amikor megvédjük a mi érdekeinket, amelyek néha eltérhetnek az övéktől.” Közölte azt is, hogy munkája során a kormánypártok képviselőivel és az ellenzékkel is egyeztetni fog, a magyar társadalom minél szélesebb rétegével kíván kommunikálni.

Nem Eva Dvoráková az egyetlen, aki az LMBTQ-személyek jogainak támogatását szorgalmazza. Köztudott, hogy kinevezése óta az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövete is a szexuális kisebbségek elismeréséért küzd, budapesti munkája kezdetével pedig a hazai LMBTQ-közösségeket és a „civil” szervezeteket is felkarolta. Emlékezetes, 

David Pressman a 28. Budapest Pride fesztivál megnyitóján, majd a felvonuláson is részt vett, a fesztivál zárásaként pedig mintegy ezer embert, köztük több baloldali politikust vendégelt meg zugligeti rezidenciáján.

 A családi pride-pikniknek nevezett eseményen Press­man elsősorban a gyermekvédelmi törvényt kritizálta, de szóba került a ferencvárosi pad átfestése is. Beszédében a nagykövet a Labrisz Leszbikus Egyesület által kiadott Meseország mindenkié című LMBTQ-kiadvány szerzőit méltatta, akiket hétköznapi hősöknek nevezett.

Az Egyesült Államok nagykövetsége mellett a francia nagykövetség is az LMBTQ-közösségek mellett foglal állást. Ezt bizonyítja például Jean-Marc Berthon, Franciaország LMBTQ-nagykövetének budapesti látogatása, aki a Budapest Pride előtt Kerpel-Fronius Gáborral, valamint Bedő Dávid és Tordai Bence képviselőkkel is találkozott. A nagykövet a politikai oldalon kívül a magyar LMBTQ-jogokkal foglalkozó civil szervezetek tagjaival is egyeztetett. 

De érdemes megemlíteni Németország hazánkba delegált nagykövetét, Julia Grosst is, aki már egy korábbi, a Szabad Pécsnek adott interjúban is kijelentette, hogy támogatja a budapesti és a pécsi pride-ot, és a munkatársaival együtt szeretne azokon részt venni. A nagykövet végül betartotta ígéretét, a rendezvényen készült fotók szerint David Pressman mellett ünnepelt.

Borítókép: Julia Gross és David Pressman (Fotó: Reuters)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.