Újra Budapesten a családbarát erők

A napokban Rómában találkozott egymással Giorgia Meloni olasz miniszterelnök és Novák Katalin. A magyar köztársasági elnök a közösségi oldalán beszámolva azt írta a közös képekhez, hogy folytatása következik, pár nap múlva pedig be is jelentette, hogy a szep­tember 14–16. között tartandó V. Budapesti demográfiai csúcs egyik fő előadója lesz Olaszország vezetője. Két hét múlva újra Budapesten találkoznak a családbarát erők.

2023. 08. 30. 7:01
null
20230603 Debrecen Újkerti Családi Délelőttön szórakozhattak kicsik és nagyok a DEMKI Újkerti Közösségi Ház előtti téren. Fotó: Kiss Annamarie KA Hajdú-Bihari Napló Fotó: KISS ANNAMARIE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Köszönöm Giorgia Meloninak, hogy elfogadta a meghívásomat, és felszólal a szeptember 14–16. között ötödik alkalommal megrendezett budapesti demográfiai csúcson, Magyarország egyik legnagyobb nemzetközi konferenciáján” – így jelentette be tegnap a közösségi oldalán Novák Katalin, hogy Olaszország miniszterelnöke a magyar fővárosba érkezik két hét múlva.

Az már nyár elején kiderült, hogy a kétévente esedékes demográfiai csúcstalálkozót idén is megrendezik. Novák Katalin köztársasági elnök Palicson, a Magyar–Szerb Stratégiai Együttműködési Tanács ülése után beszélt erről egy sajtótájékoztatón, melyen Orbán Viktor miniszterelnökkel, valamint Ana Brnabic szerb miniszterelnökkel és Alekszandar Vucsics szerb elnökkel együtt szerepeltek. 

A köztársasági elnök akkor úgy fogalmazott, hogy a budapesti demográfiai csúcsot 2015-ben azért indították el, hogy nemzetközi találkozási lehetőséget kínáljunk a családpárti erőknek, ahol a számukra legfontosabb kihívásról, a demográfiáról tudnak egymással beszélni.

Széles körű egyeztetés

 

Nemcsak politikusok, hanem tudósok, kutatók, az egyházak képviselői és a családszervezetek küldöttei is találkoznak egymással, jelentős nemzetközi részvétellel 

 

– emlékeztetett ekkor Novák Katalin, aki egyben azt is bejelentette, hogy Alekszandar Vucsics elfogadta a meghívást, és az idei demográfiai csúcstalálkozón is felszólal, hasonlóan a 2021-es és 2019-es alkalomhoz.

A demográfiai csúcstalálkozón egyébként rendre részt vesznek miniszterelnökök, elnökök is, ami súlyt ad az alapvetően szakmai rendezvénynek. Az évek során a V4-es országok vezetőinek részvételére lehetett számítani, illetve Szlovénia miniszterelnöke is volt már előadója a csúcstalálkozónak, 2021-ben pedig Mike Pence, az Amerikai Egyesült Államok egykori alelnöke volt az egyik fő felszólaló.

Kik jönnek idén?

Az idei előadók kilétét eddig nagyrészt homály fedte, habár azt a palicsi találkozó óta lehetett tudni, hogy a szerb elnök előadására idén is számíthatunk, és minden bizonnyal Orbán Viktor magyar miniszterelnök is felszólal majd. 

A magyar kormányfő tavalyelőtt egyébként arról beszélt, hogy habár összességében 16 éve miniszterelnök, saját tapasztalatai alapján a demográfiai felismerések kormányzati intézkedésekké alakítása volt mindig számára a legnehezebb szakmai kihívás.

– Érzékeny politikai veszteségeket szenvedtünk el az elmúlt években. A toryk kiléptek az Európai Unióból, így fontos szövetségest veszítettünk az Európai Unión belül, Trump elnök úr nem folytathatta a munkáját, és Netanjahu miniszterelnök úr ma az ellenzéket vezeti Izraelben. És ki tudja, mi fog történni vasárnap Németországban. Akárhogy is, a helyzet nehéz, alelnök úr, azt kívánjuk önöknek, térjenek vissza minél hamarabb! – üzente akkor Mike Pence-en keresztül az amerikai republikánusoknak a miniszterelnök.

A fordulat a tengerentúlon jövőre eljöhet, viszont Európában azóta még több szövetségest veszített a magyar kormány, a két éve még miniszterelnökként részt vevő Andrej Babis és Janez Jansa ma már ellenzéki pártokat vezetnek Csehországban és Szlovéniában, míg Szlovákiának ügyvezető kormánya van, amely nem rendelkezik parlamenti felhatalmazással.

Ebben a helyzetben volt különös jelentősége Novák Katalin tegnapi bejelentésének, mely szerint Olaszország miniszterelnöke részt vesz a konferencián.

A magyar államfő és az olasz miniszterelnök is ott lesz a szeptember 14–16. közötti konferencián (Forrás: Facebook)

Most igazán fontos

– Mi, magyarok tíz évvel ezelőtt öt területet azonosítottunk, és erre az öt pillérre építettük föl a magyar családpolitikát. Az első, hogy a gyermekvállalás egy családnak anyagi értelemben is előny legyen és ne hátrány. A második, hogy a családokat lakáshoz, és ez fontos: saját tulajdonú lakáshoz kell segíteni. Harmadszor, hogy a családpolitikánkat az édesanyákra kell alapoznunk. Negyedszer: nemcsak családpolitikát kell csinálni, az egész ország működését családbaráttá kell változtatni. És végül az ötödik pillér, hogy a jog eszközeivel is meg kell védeni a család intézményét és a gyermekeket – rögzítette két évvel ezelőtti beszédében a jobboldali családpolitika alapjait Magyarország miniszterelnöke.

Ezek az alapok gyakorlatilag 2015 óta stabilnak tűntek, azonban az idei év végével több változás is lesz, melyeknek a részletei még nem ismertek. A városokban a családok otthonteremtési kedvezménye (csok) nem lesz igényelhető, helyette valamilyen újfajta támogatás lesz elérhető. 

A kormány ezzel párhuzamosan emeli a babaváró támogatás keretösszegét, jövőre már 11 millió forint kamatmentes hitelt vehetnek majd fel a fiatal párok, ami három gyermek születése esetén vissza nem térítendő támogatássá válik.

Kérdés, hogy ezek a változások és sok más egyéb támogatási forma megváltoztatása hogyan hat majd a születendő gyermekek számára, de az tény, hogy a háborús inflációs helyzetben minimálisan csökkenni kezdett a teljes termékenységi arányszám, és az esküvők száma is visszaesett. Ha a kormány emelkedő pályán akarja tartani a születések arányát, mint ahogyan tette ezt sikerrel 2015 óta, akkor újdonságok kellenek, így az V. Budapesti demográfiai csúcs is különös belpolitikai vetületet kaphat.

Borítókép: illusztráció (Forrás: Kiss Annamarie/Hajdú-bihari Napló)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.