Elhagyhatták a kórházat az esztergomi robbantásban megsérült tűzoltók

A teljes felépülésig azonban még hosszú az út.

2023. 09. 22. 13:56
null
Esztergom, 2023. szeptember 20. Rendõrök egy robbantás helyszínén Esztergom külterületén 2023. szeptember 20-án. Az M1 értesülése szerint egy rendõr meghalt, miközben intézkedtek egy családi háznál, ahol a fenyegetõ - az eddigi információk szerint - felrobbantott egy ismeretlen tárgyat. A robbantás során 6-7 ember sérült meg súlyosan. Az M1 tudósítója úgy értesült, hogy a robbantásban maga a robbantó is meghalt. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három sérült tűzoltó hagyhatta el a kórházat értesült a Magyar Nemzet kórházi forrásokból, amely szerint az egyenruhások ugyan nyolc napon túl gyógyuló töréseket szenvedtek, ám nincs szükségük további kórházi kezelésre. A robbanásban megsérült kommandósok állapota is jelentősen javult, mint arról beszámoltunk, a legnagyobb javulás az intenzív osztályon ápolt kommandós állapotában van. 

Mint arról a Magyar Nemzet is beszámolt, szeptember 20-án 19 óra körül egy körözött bűnöző Esztergomban gázrobbanást előidézve megölt egy TEK-es kommandóst, továbbá nyolc rendőr és három tűzoltó sérült meg.  

Ám a teljes felépülésig még hosszú az út, a robbanás és az általa kiváltott repeszhatás ugyanis beton-, tégla- és fatörmeléket zúdított a rendőrökre, ez okozott súlyos sérüléseket. Úgy tudjuk, döntően csonttöréseket (végtag-, borda-, arccsonttörés és fogtörés) és könnyebb égési sérüléseket szenvedtek a kommandósok.

 

Nemcsak testileg, lelkileg is megsérültek

Az esztergomi robbantás helyszínén tartózkodó állomány tagja nem csupán testileg szereztek súlyos sérüléseket, hanem lelkileg is. Az elkövetkezendő hónapok során a protokoll szerint a testi felépülés mellett a lelkire is komoly hangsúlyt fektetnek majd, gyakori ugyanis, hogy poszttraumás stressz szindróma alakul ki. Az átélt trauma nyomán kialakuló betegséget komolyan kell venni, és a megfelelő terápiával kezelni. Előfordul, hogy csak hetekkel, hónapokkal, akár fél évvel később törnek a felszínre olyan élmények, érzések, amelyek a múltbéli megrázkódtatásokat elevenítik fel, teljesen leblokkolva az érintettet. 

A tünetek között van az alvászavar, a szorongás, a tartós rossz hangulat, a levertség, de van, akinél épp az ellenkező állapot aktiválódik, és felfokozott állapotba kerül. Gyakori a düh mellett a tehetetlenség, az önvád érzésének megjelenése. A váratlanul felbukkanó emlékek a nap bármely szakaszában és bárhol lecsaphatnak az érintettekre. A tünetek hátterében a stresszhormonok és az adrenalin szintjének emelkedése áll. 

 

Borítókép: Az esztergomi robbantás helyszíne (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.