Gulyás Márton, a NED, Kennedy és a CIA

A Gulyás Márton-féle Partizánt az a National Endowment for Democracy támogatta több tíz millió forinttal, amely a nyílt forrásokban gyakran visszatérő állítás szerint nem más, mint a CIA hivatalossá tett megjelenése külföldön. A napokban éppen Robert F. Kennedy Jr. demokrata elnökjelölt beszélt arról, hogy a CIA külföldi újságírókat, médiumokat pénzel.

2023. 09. 15. 14:29
Gulyás Márton
Budapest, 2017. november 18. Gulyás Márton, a Közös Ország Mozgalom alapítója felszólal a mozgalom választási nagygyûlésén Budapesten, a Gödör Klubban 2017. november 18-án. MTI Fotó: Mónus Márton Fotó: Mónus Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Partizánhoz az országgyűlési választás előtt jelentős összegek áramlottak Amerikából. 2021 decemberében ők maguk számoltak be arról, hogy 15 ezer dollárt nyertek a German Marshall Fund és kétszázezer dollárt a The Foundation for Democracy and Pluralism meghívásos pályázatán (ez mai árfolyamon körülbelül 67 millió forint). A csatorna a saját Facebook-oldalán közölte azt is, hogy az amerikai törvényhozás által támogatott National Endowment for Democracy (NED) 98 ezer dollár (34 millió forint) támogatást nyújtott a csatorna 2022-es választási roadshow-jára.  

A NED-ről pedig meglehetősen érdekes információkat lehet megtudni abból a nemzetbiztonsági jelentésből, amely a 2022-es országgyűlési választások külföldi befolyásolását vizsgálata. 

A titkosítás alól feloldott dokumentumból kiderült, hogy a szervezet nem más, mint a CIA hivatalossá tett megjelenése külföldön. Allen Weinstein, aki segédkezett a NED létrehozásában, 1991-ben kijelentette: 

Annak, amit ma csinálunk, a nagy részét 25 évvel ezelőtt a CIA rejtetten csinálta.

Ez a szervezet támogatta tehát Gulyásékat, és ezen a ponton érdemes felidézni Robert F. Kennedy Jr. szavait. A The Epoch Times amerikai, jobboldali hírportál felvétele szerint az amerikai demokrata elnökjelölt közölte, hogy az Egyesült Államok miként befolyásolja a különböző országok belpolitikáját. Elmondta, hogy az USA propagandacélokra külföldi újságírókat fizet le

Hozzátette, Amerika a világ minden részén birtokol médiumokat, és több ezer újságírót tartanak a fizetési listájukon. 

A finanszírozást pedig a CIA bonyolítja a Nemzetközi Fejlesztési Ügynökség (USAID) nevű külügyminisztériumi szervezeten keresztül

– nyilatkozta a politikus.  

Azt nyilván nem lehet kijelenteni, hogy a Partizánt az amerikai titkosszolgálat is finanszírozta, hiszen a dolog – titkos, fedett – természeténél fogva ez gyakorlatilag bizonyíthatatlan lenne, a valóságelemek egymás mellé illesztése azonban megdöbbentő összefüggéseket mutat. 

Gulyás Márton egyébként korábban sem tagadta, hogy amerikai pénzből finanszírozzák őket, sőt a Partizán vezetője nemrég ért haza egy tengeren túli ösztöndíjprogramról, amelyet az amerikai kormány fizetett.

Borítókép: Gulyás Márton, a Közös Ország Mozgalom alapítója felszólal a mozgalom választási nagygyűlésén Budapesten, a Gödör Klubban 2017. november 18-án (Fotó: MTI/Mónus Márton)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.