Idén is biztos befutó a védett kerékpársávok ügye

A baloldali önkormányzatok által kiírt közösségi költségvetési pályázatok szimpla szemfényvesztések, politikai akciók, a lakossági voksolások ugyanis javarészt olyan városüzemeltetési alapfeladatokat tartalmaznak, amelyek a helyhatóságok alapfeladatai közé tartoznak – hangsúlyozta lapunknak Junghausz Rajmund újbudai önkormányzati képviselő. Ilyen tisztán politikai marketingakció a fővárosi védett kerékpársávok megvalósítása. A további hasonló sávok létrehozásának az ötlete toronymagasan tarol az idei fővárosi ötletbörzén.

2023. 09. 25. 4:45
Karácsony
20230919 Budapest Forgalmi dugó a városban. Fotó: Mirkó István MI Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Javában zajlik a fővárosi közösségi költségvetés harmadik fordulója, miközben a legelső nyertes projektek – például új közvécék létesítése vagy a hajléktalanok számára lakások felújítása és átadása – a mai napig nem valósultak meg maradéktalanul. Idén is egymilliárd forintot osztanak szét a legtöbb szavazatot kapott tervek között. A korábbi ötletek megvalósulásáról a főváros csak szűkszavúan számolt be közleményében. A felsorolásban említették a kutyaitatóval is ellátott ivókutakat, a több mint kilencven helyszínen felállított új kerékpártámaszokat, az óbudai legális graffitifalat, az idősotthonokban tartott állatterápiás foglalkozásokat, valamint a közösségi költségvetés koronaékszereként mutogatott Üllői úti és Váci úti védett kerékpársávokat.

A megvalósított projektek többsége egybeesik Karácsony Gergely főpolgármester kampányígéreteivel és amúgy is kötelező városüzemeltetési feladataival.

Az Üllői úti kerékpársávot a forgalomtól elválasztó pollereket érő kritikákra válaszul Balogh Samu kabinetfőnök gyakran hivatkozik arra, hogy nem is az ő ötletük volt, hanem egy ismeretlen budapesti polgáré. Ami érdekessé teszi az ügyet, hogy a tucatnyi negatív tapasztalat és kritika ellenére ragaszkodnak a védett sávok változatlan megtartásához.

Sőt az idei közösségi költségvetés szavazásán is lehetőség van további védett kerékpársávok létrehozására voksolni, 

kiemelten a Nagykörútra, és az ötletgazdák ezúttal is ismeretlenek. Megemlítendő, hogy ezek a tervek jelenleg az első helyek egyikén állnak, külön-külön több mint kétezer szavazattal már biztos befutónak számítanak.

Szintén előkelő helyen található Karácsony Gergely főpolgármester forgalomlassító ígérete, amely szerint újabb 30-as zónákra van szükség. Abszolút győztes helyen az első ötletbörze már említett második helyezettje, a közvécék telepítése. Az ötlet azóta is megvalósításra vár, kérdés, hogy a harmadik forduló után a főváros komolyan veszi-e a saját ötletbörzéje eredményét.

 

Politikai lózung

Karácsony Gergely főpolgármester példája alapján sorra írták ki a baloldali önkormányzatok a helyi ötletbörzéket. Újbudán mindössze hatvanmillió forint jut a lakossági ötletek kivitelezésére, amit hatszor tízmillió forintos blokkokra osztottak. Junghausz Rajmund fideszes önkormányzati képviselő szerint ez csak szemfényvesztés, politikai lózung.
– A közösségi költségvetés egy ordas hazugság. A nyertes ötletek között szerepelnek kutyapiszokgyűjtő kosarak, padok és asztalok létesítése. Ezek mind önkormányzati alapfeladatok, amelyeket a közösségi költségvetés nélkül is meg kell oldania a városvezetésnek. A közösségi költségvetésnek teljesen másról kellene szólnia – mutatott rá Őrmező önkormányzati képviselője. Junghausz Rajmund szerint az ő körzetében történt a legkirívóbb eset, amikor 

a László Imre DK-s polgármester vezette újbudai önkormányzat marketingfotókon egy önöblítős, modern illemhelyet ígért a Hajós játszótérre, majd letettek egy mobil vécét.

– Ráadásul egy lejtős területre telepítették, egy ideig ferdén állt, majd kitámasztották két bottal. Kikerült néhány pad is. Erre költöttek el tízmillió forintot – mutatta be a szürreális esetet a helyi képviselő, majd hozzátette: ez ékes példája annak, hogy mennyire komolytalan lózunggyűjtemény a közösségi költségvetés.

Borítókép: védett kerékpársáv az Üllői úton (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.