Jelentős sikerekkel zárták a magyar technikumi tanulók Európa egyik legnagyobb szakmai versenyét

A legjobb eredményeket az informatika, a rendszerüzemeltetői és a webfejlesztői területen szerezték.

Forrás: MTI2023. 09. 13. 11:00
PARRAGH László; HANKÓ Balázs
Budapest, 2023. szeptember 11. Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsõoktatásért felelõs államtitkára (elöl, b4) és Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke (elöl, k) a lengyelországi EuroSkills versenyrõl, a szakmák Európa-bajnokságáról hazatért csapat köszöntésén a Liszt Ferenc-repülõtéren 2023. szeptember 11-én. Európa-bajnok lett az informatikai rendszerüzemeltetõ versenyszámban, csapatversenyben Bandúr Tamás és Koncsik Zsolt, akik egyúttal - az összes versenyzõ által elért legmagasabb, 800-ból 799 megszerzett pontszámmal - az Európa Legjobbjai címet is elnyerték. A magyar csapat a Gdanskban megrendezett versenyen 5 arany, 1 ezüst, 4 bronz érmet, és 7 kiválósági érmet szerzett, azaz 22 szakmából 17-ben érmesek lettek. MTI/Illyés Tibor Fotó: Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aranyérmet szereztek a magyarok az informatika, a rendszerüzemeltető és webfejlesztő, ezüstérmet az ipari robotika és bronzérmet a mechatronika területén – mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) szakképzésért felelős helyettes államtitkára szerdán a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Jelezte, a hároméves szakképzésben résztvevők – festők, víz-, gáz- és fűtésszerelők, épületasztalosok, szépségápolást tanulók – is jó eredményt értek el. 

A Kossuth rádióban elhangzott, hogy a magyar csapat a Gdanskban megrendezett EuroSkills versenyen öt arany-, egy ezüst-, négy bronzérmet és hét kiválósági érmet szerzett. A helyettes államtitkár rámutatott:

mindez dicsőség Magyarországnak, a szakképzésnek, a fiataloknak, a mellettük álló szakoktatóknak és a családoknak is.

Pölöskei Gáborné az M1 aktuális csatornán arról számolt be, hogy Magyarországon a képzések szerkezetét a gazdaság igénye határozza meg. 

PARRAGH László; HANKÓ Balázs Zoltán
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Arra is kitért, hogy a technikumban és a szakképzőkben – előbbi öt-, utóbbi hároméves – a tanulók havonta szakképzési ösztöndíjban részesülnek nypolcezer, illetve 16 ezer forint értékben. Fontos, hogy nem lehet hiányozni és nem lehet megbukni, mert akkor felfüggesztik az ösztöndíjak kifizetését.

A duális képzésben a tanulóknak az egyes vállalatoknál akár 168 ezer forint munkabér is elérhető.

A tanulók másik lehetősége, hogy szakmai vizsgájuk eredményétől függően pályakezdési támogatásban részesülnek. Az érintettek többsége négyesre vizsgázik, így nekik átlagosan 250 ezer forint körüli induló támogatást biztosítanak.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Pölöskei Gáborné a Kossuth rádióban kiemelte, megalapozottabb, stabilabb tudást ad a szakképzés, és gyorsabban tud boldogulni a jövőben az, aki ezen a területen tanul tovább, mint ha gimnáziumot végez.

Borítókép: Hankó Balázs és Parragh László a lengyelországi EuroSkills versenyről, a szakmák Európa-bajnokságáról hazatért csapat köszöntésén a Liszt Ferenc repülőtéren 2023. szeptember 11-én (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.