Latorcai Csaba: A keresztek kiállások a békéért

Az államtitkár jelezte, hogy miközben a magyarok megőrzik az örökséget, addig Nyugat-Európában éppen eltávolítják a kereszteket.

Forrás: MTI2023. 09. 15. 13:12
LATORCAI Csaba;
Lakitelek, 2023. április 1. Latorcai Csaba, a KDNP ügyvezetõ fõtitkára a lakiteleki Hungarikum Ligetben tartott sajtótájékoztatón 2023. április 1-jén. A KDNP vezetõsége a béke érdekében született döntés értelmében arra kérte Hölvényi György európai uniós képviselõt, legyen a béke szószólója, azaz ismertesse az Európai Parlamentben a Magyar Országgyûlés pénteken elfogadott békéért kiáltó, békepárti határozatát, amely az orosz-ukrán háború egyéves évfordulója alkalmából született. MTI/Mészáros János Fotó: Mészáros János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Legyenek a felújított vagy újonnan felállított keresztek felkiáltójelek, keresztény felkiáltások és kiállások a békéért – mondta a Miniszterelnökség területfejlesztésért felelős parlamenti államtitkára a Békés vármegyei Eleken. Latorcai Csaba a békéért és a cigány holokauszt emlékére felállított kereszt felszentelésén azt mondta: a kereszt hitvallás, kiállás a hitért, a meggyőződésért, igen az életre, tanúságtétel Jézus Krisztus és a kereszténység mellett.

Hangsúlyozta, hogy miközben a magyarok megőrzik ezt az örökséget, Nyugat-Európában éppen eltávolítják a kereszteket.

– Számos példa mutat rá arra a szomorú, jövőtlenséggel fenyegető állapotra, amelybe mára az öreg kontinens kormányozta magát. Európa elveszítette keresztény hitét, és ezzel feladta békéjét és biztonságát. Az EU-t irányító baloldal gazdasági bevándorlókat akar erőszakkal betelepíteni Magyarországra is, akiknek semmit nem jelent a keresztény kultúra – fogalmazott.

Az államtitkár elmondta, hogy az eleki kereszt emlékeztet a XX. század sötét korszakára is.

– Mondjuk ki, soha többé holokauszt

– tette hozzá.

Az eleki keresztet az önkormányzat, a cigány nemzetiségi önkormányzat, a Kereszténydemokrata Néppárt városi és vármegyei szervezete, valamint a helyi Sarlós Boldogasszony-plébiána támogatásával állították a mintegy négyezer lakosú Békés vármegyei városban. Szelezsán György, a település független polgármestere szerint a kereszt a magyarság és a település megmaradásának jelképe, a jövő záloga lesz.

Drágos József, az eleki cigány nemzetiségi önkormányzat elnöke felidézte, hogy gyermekkorában, az újonnan állított kereszt melletti épület másik oldalán volt egy állatfelhajtó és egy kereszt, de utóbbit 1959–1960-ban eltávolították. Jelezte, hogy a mai történelmi napig kellett várni arra, hogy visszaállítsák. Elmondta, hogy a keresztet Kövesi Csaba, az Áldott Kereszt Egyesület elnöke adományozta a városnak.

Szebellédi Zoltán, a Kereszténydemokrata Néppárt Békés vármegyei szervezetének elnöke a köszöntőjében úgy fogalmazott: amikor keresztek felújítására vagy állítására áldozunk, lelki útjelzőket állítunk. A keresztet római katolikus, román ortodox és evangélikus hit szerint is felszentelték.

Borítókép: Latorcai Csaba, a KDNP ügyvezető főtitkára, a Miniszterelnökség területfejlesztésért felelős parlamenti államtitkára (Fotó: MTI/Mészáros János)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.