Magyar űrhajósjelöltek: csak egy maradhat!

Az év végére kiderül, hogy a négy magyar űrhajósjelölt közül ki lesz az a kettő, aki az Egyesült Államokban folytatja majd a kiképzést. Azonban hogy végül melyik magyar űrhajós repül fel a világűrbe, az majd csak a program vége felé dől el.

Forrás: MTI2023. 09. 12. 19:57
SZTÁRAY Péter András; FERENCZ Orsolya Ildikó
Budapest, 2023. szeptember 12. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Ferencz Orsolya ûrkutatásért felelõs miniszteri biztos, Sztáray Péter biztonságpolitikáért és energiabiztonságért felelõs államtitkár és Guczogi Eszter Kíra, az Energiatudományi Kutatóközpont Ûrkutatási Laboratórium programigazgatója (b-j) a HUNOR - Magyar Ûrhajós Program ûrhajósjelöltjeivel tartott budapesti találkozón 2023. szeptember 12-én. Az év végére a közvélemény számára is kiderül, a négy magyar ûrhajósjelölt közül ki lesz az a kettõ, aki az Egyesült Államokban folytatja majd a kiképzést, azonban az, hogy végül melyik magyar ûrhajós repül fel a világûrbe, majd csak a program vége felé tudható meg. MTI/KKM Fotó: KKM
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kezdeményezés Magyarország számára korszakos program, mivel mind gazdasági, mind tudományos, mind biztonsági szempontból komoly előrelépést jelent – jellemezte a magyar űrhajósprogramot a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikáért felelős államtitkára. 

Sztáray Péter kedden azt követően nyilatkozott a közmédiának, hogy Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztossal közösen Budapesten meglátogatták a négy magyar űrhajósjelöltet. 

Az államtitkár hozzátette: remélik, hogy ezzel a programmal az új generációkat is inspirálhatják majd, és amikor a második magyar űrhajós is visszatér a világűrből, sokan akarnak majd az ő nyomdokaiba lépni. 

A HUNOR űrhajósprogram egyben szuverenitási kérdés is,

tekintettel arra, hogy azok az országok, amelyek jelen vannak a világűrben, sok szempontból erősítik szuverenitásukat – mutatott rá Sztáray Péter.

Az államtitkár a program egyik fő céljának azt nevezte, hogy „a repülés során magyar műszerekkel, magyar űrhajóssal szerezzünk minél több tapasztalatot”, és ezeket később az űrkutatásban kamatoztathassuk.

SZTÁRAY Péter András; FERENCZ Orsolya Ildikó
A négy űrhajósjelölt (Fotó: MTI/KKM)

Ferencz Orsolya szerint várhatóan az év végére kiderül, hogy a négy magyar űrhajósjelölt közül ki lesz az a kettő, aki az Egyesült Államokban folytatja majd a kiképzést, azonban az, hogy végül melyik magyar űrhajós repül fel a világűrbe, majd csak a program vége felé tudható meg.

A miniszteri biztos szerint egy ilyen nemzeti program a benne részt vevő felsőoktatási intézményeknek, kutatócsoportoknak, kutatóhálózatoknak és cégeknek óriási katalizáló erő, hiszen az űrtechnológia, az űripar a 21. század legfejlettebb gazdasági ágazatának alapja. 

Ezért ez a program, amelyben „nemzeti, szuverén hatáskörben dönthetjük el”, hogy a magyar tudós, a kutató mivel foglalkozik harminc napig a nemzetközi űrállomás fedélzetén, hatalmas lendületet ad a felsőoktatásnak és a tudományos kutatásoknak is.

Borítókép: Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos, Sztáray Péter biztonságpolitikáért és energiabiztonságért felelős államtitkár és Guczogi Eszter Kíra, a HUNOR – Magyar Űrhajós Program programigazgatója (b–j) a HUNOR – Magyar Űrhajós Program űrhajósjelöltjeivel tartott budapesti találkozón (Fotó: MTI/KKM)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.