Menczer Tamás: A sport közösséget teremt

A 2018-ban létrehozott sportdiplomáciai főosztály feladata az is, hogy minden magyar sportolónak és minden magyar szurkolónak segítsen.

2023. 09. 07. 8:08
Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára beszédet mond a High Performance Center szükségessége a felsőoktatásban és az élsportban című budapesti tanácskozáson a Lónyay-Hatvany villa rendezvénytermében 2023. szeptember 6-án. MTI/Soós Lajos
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A sport stratégiai ágazat, mert ez a magyar érdek, mert befektetés a jövőbe – jelentette ki Menczer Tamás a High Performance Center a felsőoktatásban és az élsportban című tanácskozáson. A Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára szerint a sport közösséget teremt, vagyis az üzenete egybecseng a kormány azon felfogásával, hogy minden közösség fontos megtartó erőt képvisel.
A sportoló pontosan tudja, hogy csak közösségben lehet sikeres, és aki ezt a sportban megtanulja, az az élet más területein is alkalmazza. Ugyanakkor a sport azt tanítja, hogy semmilyen sikert nem adnak ingyen, minden eredmény eléréséért izzadni és dolgozni kell és a bukásokból is fel kell tudni állni. Vagyis, 

a sport megerősít, nem csak fizikailag, hanem lélekben is. Továbbá aki sportol, az egészségesebb, ezért ritkábban szorul egészségügyi ellátásra

 – fogalmazott az államtitkár.
Menczer Tamás felidézte, hogy a külügyi tárcánál 2018-ban létrehozták a sportdiplomáciai főosztályt, ugyanis tapasztalataik szerint a politikai vezetők tárgyalásain ha a sportra terelődik a szó, az bizalmat teremt és olyan ajtókat nyit meg, amiket másként soha nem tudnának kinyitni. 
Arról is szólt, hogy a diplomáciai testület feladatául kapta, hogy minden magyar sportolónak és minden magyar szurkolónak segítenie kell. 

– Ennek a segítségnek köszönhették például a Fradi szurkolói, hogy odaértek a Ferencváros Leverkusen elleni Európa-liga mérkőzésére, amikor a német rendőrség biztonsági kockázatokra hivatkozva megállította a szurkolókat szállító vonatot 

– mondta.
Hangsúlyozta azt is, hogy a sport nem lehet az orosz–ukrán háború áldozata. – Ezt az elvet követtük, amikor lehetőséget biztosítottunk az ukrán női kézilabda-válogatott részére, hogy Magyarországon játszhasson világbajnoki selejtezőt és lehetőséget adtunk a belorusz labdarúgó-válogatottnak is arra, hogy Magyarországon játsszon mérkőzést – sorolta.
Végül emlékeztetett arra, hogy 

az elmúlt években számos világversenynek adott otthont Budapest és Magyarország, így hazánk a sportszerető világ találkozási pontjává vált. 

– Így az egész világ láthatja, hogy a magyarok sportszeretők, megbízhatóak és jó házigazdák. Ennek is köszönhető, hogy ma már két nemzetközi sportszövetség és tíz nemzetközi, köztük nyolc, az ENSZ-hez kötődő sportszervezet központja működik Budapesten – mondta Menczer Tamás.

 

Borítókép: Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára beszédet mond a High Performance Center a felsőoktatásban és az élsportban című budapesti tanácskozáson (Fotó: MTI/Soós Lajos)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.