Rengetegen szednek felelőtlenül gyógyszert, ismeretterjesztő kampányt indít a gyógyszerész kamara

Többet szeretnének tenni a gyógyszerészek a betegek jóllétéért, ezért a biztonságos gyógyszeralkalmazás erősítéséért lakossági és szakmai ismeretterjesztő kampányt indít SZEBB-program néven a Magyar Gyógyszerészi Kamara a Magyar Gyógyszerésztudományi Társasággal (MGYT) és a Semmelweis Egyetemmel közösen.

Forrás: Magyar Gyógyszerészi Kamara, MTI2023. 09. 21. 14:41
gyógyszer Fotó: pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közvetlen lakossági gyógyszerellátásban lehet a legtöbbet tenni a gyógyszerhasználat kockázatainak minimalizálása érdekében – fogalmazott Hankó Zoltán,  a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) elnöke.

A köztestület elnöke felidézte, hogy a gyógyszerbiztonság és a betegegyüttműködés javítása érdekében korábban már születettek jogszabályok és módszertani irányelvek, utóbbiak kiszélesítését azonban a koronavírus-járvány meghiúsította.

A most útjára indított úgynevezett SZEBB-protokoll célja a szükséges, eredményes és biztonságos gyógyszerhasználat elősegítése a betegegyüttműködés erősítésével és fejlesztésével 

– ismertette. Használata módszertani segítséget nyújt a különböző gyógyszerelési problémák feltárásában és megoldásában.  

A SZEBB-program módszertani alapjait összegző kiadványt 2300 gyógyszertár kapja meg, ezzel egy időben elindul a lakossági ismeretterjesztő kampány is. Úgyszintén elindult a betegek átfogó tájékoztatását célzó ismeretterjesztés, amely előreláthatóan november végéig tart.  

Forrás: Magyar Gyógyszerészi Kamara

Ezen idő alatt nemcsak központilag koordinált tájékoztató kampány lesz, hanem az ország különböző helyein körülbelül ötven gyógyszertár bevonásával olyan program is elindul, amely közvetlen tapasztalatokat nyújthat a program lakossági fogadtatásáról. 

A cél, hogy ezután a SZEBB-protokoll a mindennapok gyakorlatában valamennyi gyógyszertárban kiteljesedjék.

Hankó Zoltán kitért arra, hogy felmérések szerint a gyógyszerek nem megfelelő használatából adódó többletköltségek éves nagyságrendje uniós szinten eléri nyolcvanmilliárd eurót, és a kórházi beutalások több mint öt százalékáért szintén a hibás gyógyszeralkalmazás felelős.  

A gyógyszerhasználat növekedésével egyre gyakoribbak a gyógyszerelési hibák 

– mondta Somogyi Orsolya, a kamara országos titkára. A szakmai program koordinátora kitért egy 78 gyógyszerész bevonásával végzett vizsgálatra, amelyben hat hónap alatt 755 olyan beteg vett részt, akik öt vagy annál több receptköteles készítményt szedtek.

A vizsgálatban – amely már a SZEBB-protokollal készült – 984 gyógyszerelési problémát tártak fel, ezek három százaléka indokolatlan gyógyszerhasználat, 3,6 százaléka a nem megfelelő gyógyszerválasztás volt – mondta.  

A kamara országos titkára hozzátette: a párhuzamosan szedett készítmények közötti nemkívánatos mellékhatás a feltárt esetek 54 százalékára volt igaz. 

Az adatok alátámasztják, hogy a patikákban a gyógyszerészek a gyógyszerelési problémák jelentős részét fel tudják deríteni, ezzel komoly egészségkockázatokat megelőzni 

– mutatott rá Somogyi Orsolya.

Szökő Éva, az MGYT elnöke kiemelte, elkötelezettek a gyógyszerészek munkáját segítő irányelvek kidolgozásában, a SZEBB-program a gyógyszertárakban folyó gyógyszerbiztonsági ellenőrzést segíti strukturáltabb formában. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.