Szélsőségesek telepedtek a diáktüntetésekre

Kormányellenes célok állnak a diákok és a tanárok megmozdulásai mögött, amelyet egy hangos kisebbség vezényel – mondta lapunknak Nagy Ervin, a XXI. Század Intézet elemzője. Mint kifejtette, a tanárokért való kiállás álarca mögé bújva a diáktüntetések a magukat haladónak hívó erők politikai céljait szolgálják, ami miatt bukásra vannak ítélve, hiszen ezeknek nincs Magyarországon társadalmi támogatottsága. Az elemző szerint az sem válik a tüntetések előnyére, hogy népszerűtlen baloldali ellenzéki politikusok akarnak a hírekbe kerülni a megjelenésükkel az eseményeken.

2023. 09. 03. 5:45
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem az oktatásért, hanem zavaros kormányellenes célokért tüntet a diákok hangos kisebbsége, éppen ezért kudarcra vannak ítélve ezek a megmozdulások – fejtette ki lapunknak Nagy Ervin, a XXI. Század Intézet elemzője. A szakértő hozzátette: az úgynevezett pedagógusdemonstrációk, ezzel együtt a diáktüntetéseknek hívott kormányellenes megmozdulások a zavaros, ötletszerű, progresszív aktuálpolitikai célok miatt szükségszerűen kudarcra vannak ítélve. – Hitelességi problémáik vannak, hisz már a tavasszal világossá vált, hogy nem az oktatásért aggódó tanárok és diákok tüntetnek a főváros utcáin, hanem a baloldali pártok bénultsága miatt kétségbeesett, ellenzéki érzelmű aktivisták, akik ráadásul kihasználják a fiatalok naivitását – világított rá az elemző.

diáktüntetés
A résztvevőkön kívül a hangulat is leült a 2023. szeptember elsejei gyűlésen, ahol újabb diáktüntetésen való részvételre buzdítottak a szervezők. Fotó: Kurucz Árpád

A diáktüntetések nem az oktatásról szólnak

Szerinte problémát jelent az is, hogy a résztvevők már nyíltan vállalják: nem csupán a pedagógusok helyzetének javításáért mennek utcára. 

Összefüggéstelen ellenzéki panelmondatok hangzanak el az akkumulátorgyáraktól kezdve az ukránpártiságon és az oroszellenességen át egészen az LMBTQ-ideológiáig, ami egyértelműen kontraproduktív, hiszen elriasztja az őszintén aggódó pedagógusokat.

Nagy Ervin hangsúlyozta: a pénteki rendezvény ismét bizonyította, hogy csupán egy hangos kisebbségről van szó, olyan tanárokról, akik szakszervezetekben dolgoznak, ellenzéki aktivistaként jelennek meg a közéletben, és évek óta nem tanítanak. Sokan közülük ráadásul a Tanítanék Mozgalmon keresztül Soros-pénzekben is részesültek – emlékeztetett. – A tanárok döntő hányada bízik abban, hogy a kormány tűrhető időn belül megvalósítja a rendszerváltoztatás óta legnagyobb béremelést az uniós pénzekből, éppen ezért türelemmel és tiszteletreméltó odaadással rendben elkezdte a tanévet – fogalmazott.
Az elemző kiemelte: a tüntető diákok esetében még kisebb kisebbségről beszélhetünk, gyakorlatilag 

a fiatalok egy százalékát sem éri el azok száma, akik már a tavasszal is utcára vonultak. 

– Jobbára budai elitgimnáziumok beképzelt véndiákjairól beszélünk, hisz minden megszólalásukból kitűnik az „elittudatuk”, ami valójában szereptévesztés. Átvették az idősebb balliberális generáció gőgös magatartását, hisz rendre butának és agymosottnak nevezik a Fidesz-szavazókat, sőt most már arról beszélnek, hogy „edukálni” kell a magyarokat – idézte fel. 
Nagy Ervin kijelentette: ezek mellett félelemkeltő az a szélsőséges hangnem, amit használnak, ahogy a miniszterelnök és Pintér Sándor dehumanizálása, a céltalan káromkodás is visszataszító. Megfigyelhető ugyanakkor az is, hogy minden ötletszerűen feldobott téma megegyezik a nyugati progresszív politika napirendjével, sokszor olyan célokkal, amelyeknek idehaza nincs társadalmi támogatottságuk. Ez szintén visszatartó erő, elriasztja az egyébként érdeklődő embereket – értékelt.
– Nem tesz jót a rendezvényeknek az sem, hogy a baloldali pártok megpróbálnak rátelepedni a tüntetésekre, és népszerűtlen ellenzéki politikusok jelennek meg a tüntetéseken, fotózkodnak, mert szeretnének bekerülni a sajtóba – zárta gondolatait a XXI. Század Intézet elemzője.

Borítókép: Turistalátványosságnak is érdektelen volt a 2023. szeptember elsején rendezett baloldali tanár- és diákgyűlés (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.