Új korszakot nyithat az atomenergia felhasználásában egy innovatív technológia

A kis moduláris reaktorokat használó atomerőműveknek kiemelt szerepük lehet a jövő energiamixében.

2023. 09. 09. 9:01
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az atomenergiára gondolva először az jut eszembe, hogy a technológiai fejlődés és a mérnöki tudás mennyire határtalan, hiszen az újabb és újabb tudományos kutatások és fejlesztések továbbra is lehetőséget biztosítanak arra, hogy az atomenergia egyre szélesebb körben szolgálja a jövőben is az emberiséget. Egyik ilyen orosz innovatív technológia a világ egyetlen kereskedelmi üzemben lévő úszó atomerőműve – fogalmazott Hárfás Zsolt atomenergia szakértő a Hír TV-nek adott interjúban.

 

Jelezte, hogy Oroszországban 2028-ig elkészül az első szárazföldi kis moduláris egység is. Ezt követően az orosz fél már exportálni is tudja majd ezt a technológiát. 

 

Felhívta a figyelmet, hogy a kis moduláris reaktorokat használó atomerőműveknek kiemelt szerepük lehet a jövő energiamixében. Mint hangsúlyozta, az ipari mértékű energiatárolás hiánya miatt a megújuló energiaforrások valós ellátásbiztonságot nem tudnak garantálni, hiszen a termelésük napszaktól, időjárástól és az évszakoktól függően is folyamatosan változik. Ezért a villamosenergia-rendszereknek szükségük van az úgynevezett zsinóráramot adó, folyamatosan termelő atom-, szén- és gázerőművek mellett ki-be kapcsolható, úgynevezett menetrendtartó energiatermelő egységekre is.

– A kis teljesítményű moduláris atomreaktorok, az SMR-technológia alkalmas lehet a menetrendtartásra, tehát a hektikusan termelő megújulók kiegyensúlyozására, és ebben az értelemben a gázerőművek versenytársa lehet a jövőben – tette hozzá.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.