idezojelek

Jávor megint gáncsoskodik Paks ellen

A klímavédelmi és ellátásbiztonsági célokat is együttesen szolgálva, folyamatosan villamos energiát csak az atomerőművek képesek termelni.

Cikk kép: undefined

Vajon feltűnt-e már az olvasóknak, hogy a Karácsony Gergely kegyéből és a budapestiek pénzén a városházát Brüsszelben képviselő főpolgármesteri kiküldött, Jávor Benedek mindig akkor ugrik elő a politikai süllyesztőből, mint ördög a szelencéből, amikor pozitív hírek érkeznek a Paks II projektről?

Jávor működését a projekt kezdetétől figyelve olyan érzése van az embernek, mintha gombnyomásra működne a közvélemény befolyásolásának szándékával, ami egy idegen érdekeket képviselő tőrőlmetszett antinukleáris lobbistától végül is joggal várható el. A levitézlett egykori európai parlamenti képviselő legutóbb a Klubrádióban ismét alaposan elvetette a sulykot, amikor a világban reneszánszukat élő atomerőművekről azt találta mondani, hogy a 

gigantikus, nagyon drága, villamos áramot termelni is nagyon drágán képes gőzgépekre nem lesz szükség

, amit megfejelt még azzal, hogy 

nincs a magyaron kívül még egy olyan idióta kormány az EU-ban (sic!), amelyik egy olyan stratégiai fontosságú infrastrukturális fejlesztést, mint egy atomerőmű megépítése, az oroszokra bízná.

Vegyük sorra a Jávor által szükségtelennek ítélt „gőzgépeket”! A világ legtöbb atomerőművi blokkját ma Oroszország építi, 11 országban 34 új egységre van megrendelése. Kína az egy országon belül épülő új blokkok számát tekintve világelső (21 egység). Nem meglepő, hogy az országon belül legtöbb atomerőművi blokkot (93) üzemeltető és új atomprogramot indító Egyesült Államok is e „szükségtelen gőzgépekre” alapozza a jövőjét, csakúgy, mint Franciaország, amelynek energiamixében a legmagasabb az atomenergia hányada (68 százalék), és 16 új blokkot terveznek. 

Jávor az atomerőművi áramról sem mond igazat. Az nemhogy nem drága, de fajlagosan olcsó, ugyanis csak a vízerőművek áramáért kell kevesebbet fizetni. 

Svédország, amely utóbbinak igencsak bővében van, mégis az atomenergia irányába fordult, és a „perspektívátlan” atomenergiáról Szlovákia és Csehország sem mond le, olyannyira nem, hogy – Lengyelországhoz és Romániához hasonlóan – ott is építenek újakat. Hosszasan folyathatnánk a sort Törökországgal, Egyiptommal, Bangladessel vagy akár az olaj- és földgáznagyhatalom Szaúd-Arábiával, amely egymaga 16 blokkot tervez építeni.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Paks II Atomerőmű orosz építője 2006 és 2023 között összesen húsz új atomerőművi egységet adott át, köztük a világ első úszó atomerőművét, és immár öt, a Paks II Atomerőműhöz hasonló, kereskedelmi üzemben lévő VVER–1200 típusú egységet. Többet, mint a Roszatom vetélytársai együttvéve. Mindezek mellett 

a Pakson is megépítendő két ­VVER–1200-as típus a legszigorúbb nukleáris biztonsági követelményeknek is megfelel, ezt korábban már igazolta a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség, az Európai Bizottság és a Paks II projektet engedélyező szigorú hazai nukleáris hatóság is.

A napokban látott napvilágot Hargitai Miklós véleménycikke is, amely szerint „zuggyártásban gyártják a reaktorokat”, mivel ő úgy gondolja, a projekt által megszerzett engedélyek erőműépítésre és főberendezések gyártására nem jogosítanak fel, csak terület-előkészítésre. Jávorhoz hasonló gyenge próbálkozás, illetve csúsztatás ez is: 

a területen zajló munkák mindegyikéhez megvan a szükséges engedélye Paks II-nek, ugyanígy a reaktortartályok és az olvadékcsapdák gyártását is természetesen megelőzte a releváns engedélyek megszerzése. Ezeket Paks II 2022 tavaszán és nyarán szerezte meg. 

A munkákat az Országos Atomenergia-hivatal és a magyar beruházó is a helyszínen ellenőrzi, auditálja. Ennyit a „zuggyártásról”…

A fentiekben részletezett tapasztalatok és eredmények az orosz technológia kiforrottságát, piacérettségét, versenyképességét, megbízhatóságát és biztonságosságát igazolják.Az atomenergetikát Jávor drága áramtermelési módnak tartja. Nos, az igazság változatlanul az, hogy Európai Bizottság is megállapította, Paks II visszahozza a befektetett pénzt és kitermeli az üzemeltetési költségeket is. 

A paksi atomerőmű jelenleg a legolcsóbban, 12 forintért állít elő egy kilowattóra áramot. Ezzel szemben a nap- és szélerőművek hazai kötelező átvételi ára 39–47 forint per kilowattóra. 

Arról nem is beszélve, hogy az időjárásfüggő megújulók miatt jelentős hálózatfejlesztésekre van szükség, miközben a tartalék kapacitások szükségessége tovább növeli a rendszerszintű költségeket. Szóval nem az atomenergia a legdrágább.

Egészen döbbenetes az is, ahogy Jávor és társai továbbra is a Paks II Atomerőmű hűthetőségével kapcsolatban fogalmaznak meg aggályokat. Nemrég a politikus kifejtette, hogy a Duna nem bír el még egy atomerőművet. Ez a nyilatkozat megint csak az ismeretek hiányáról vagy a szakmai információk szándékos elferdítéséről szól. A Paks II Atomerőmű tervezése során az oroszok arra is gondoltak, hogy Pakson a legforróbb nyári napokon se legyen szükség a Dunába visszavezetett hűtővízre vonatkozó korlátozások miatt az új, 3+ generációs, orosz VVER–1200 típusú blokkok visszaterhelésére. Alacsony vízállás és magas vízhőmérséklet esetére az új melegvíz-csatorna mellett kiegészítő csúcshűtő berendezés áll majd rendelkezésre, amely a felmelegedett hűtővizet hűtőcellák segítségével visszahűti a Dunába való visszaengedés előtt.

Az atomenergia jelene és jövője jól áll. Egyre több ország szeretne új atomerőművet építeni vagy meghosszabbítani az üzemidejüket. Egy nukleáris reneszánsz részesei vagyunk tehát még akkor is, ha Jávor és társai ezt megpróbálják letagadni. 

Télen-nyáron, éjjel-nappal olcsón, klímavédelmi és ellátásbiztonsági célokat is együttesen szolgálva, folyamatosan villamos energiát csak az atomerőművek képesek termelni. Új, hatékonyabbnak ígérkező technológiák csak az atomellenes politikusok képzeletében léteznek.

A szerző atomenergetikai szakértő, az Atombiztos.blogstar.hu oldal szerzője

Borítókép: A Paks II projekt (Forrás:Paks II Zrt.)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Endréék megmondják a tutit

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Kultúra és ellenkultúra

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Ez eddig a legnagyobb átverés

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Az EU jelen formájában ártalmas Európának

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.