Tízes skálán hetes a magyarok hangulata, pedig a háború nem tett jót a közérzetünknek

Road show-t indít a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) a fiatalok lelki egészségének fejlesztéséért – jelentette be Hornung Ágnes családokért felelős államtitkár a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és Családokért (KINCS) által szervezett Lelkünk egészsége című műhelykonferencián. A politikus kiemelte: a kormány azon dolgozik, hogy minden vágyott gyermek megszülethessen és teljes családban, jó lelki egészségben nőhessen fel. Fűrész Tünde, a KINCS elnöke ismertette, hogy a magyarok általános lelkiállapota javult az elmúlt tíz évben, ez viszont a fiatalabb korosztályokról nem mondható el.

2023. 10. 10. 12:41
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Road show indul a lelki egészség témakörében – jelentette be Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és Családokért (KINCS) által szervezett Lelkünk egészsége című műhelykonferencián, melyet a lelki egészség világnapja alkalmából rendeztek.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a kormány a lelki egészséget támogató szolgáltatások folyamatos fejlesztésén dolgozik, és ezúttal a 13–14 éves korosztályt helyezték fókuszba.

Szerinte a harmonikusan működő családok nélkül nincs jól működő társadalom, a kormány pedig azért dolgozik, hogy a vágyott gyermekek minél nagyobb számban megszülessenek. – Az a legnehezebb, ha egy gyermek nem teljes családban nevelkedik fel, és nem tudják neki biztosítani a szeretetteljes hátteret. A problémákkal könnyebb egy összetartó családban megbirkózni – vélekedett Hornung Ágnes.

Kifejtette: az, hogy milyen a lelkünk egészsége, a korunk egyik legösszetettebb problémája, ezért is kell vele foglalkozni. A lelki egészség megőrzésével járó feladatokat csak együttműködésben lehet elvégezni, azonosítani kell a problémákat és megoldást találni rájuk. Ezt segítik a maihoz hasonló szakmai találkozók – világított rá az államtitkár.

Úgy fogalmazott: az ember akkor tud kiteljesedni, ha közösségben él. – A család vesz körbe minket, a családban való nevelkedés biztonságosabb minden másnál. Családi kapcsolataink minősége meghatározza mentális állapotunkat, és mi magunk is közvetlen hatással vagyunk családunk mentális egészségére – fejtette ki.

Hozzátette: harmonikusan működő családok nélkül nincs jól működő társadalom. A modern társadalmakban a lelki megbetegedések aránya nő, a KINCS mostani konferenciája ennek az okait próbálja feltárni. Kiemelte: lényeges, hogy az érintettek merjenek szakemberhez fordulni, és megfelelő ellátást kapjanak.

Kitért arra is, hogy 

egyre több kamasz válik az online térben kirekesztés és bántalmazás áldozatává, 

ami súlyos gondokhoz vezet, az idősek pedig inkább az elmagányosodástól és a depressziótól szenvednek.

 

Influenszerek is segítenek

A fiatalok nincsenek jó lelkiállapotban, amire a járvány és a szomszédunkban zajló háború is hatással volt, ezért azt szeretnék elérni, hogy a gyerekek jobban megnyíljanak – mondta Nagy-Vargha Zsófia, a KIM fiatalokért felelős helyettes államtitkára. A road show-ról elmondta: lesznek kitelepülő standok, ahová meghívták többek között az Unicefet, az NMHH-t és a Magyar Diáksport Szövetséget. A helyettes államtitkár fontos elemnek nevezte, hogy 

felkértek influenszereket, akiket majd lehet kérdezni a gondokkal való megküzdési stratégiáikról. 

Hozzáfűzte, hogy a következő hetekben mintegy kilenc szervezet fog feltűnni a mentális egészség programokban, amelyeknek a segítségével remélhetőleg sok gyermeket fognak elérni.

 

Javult a boldogságindex

A magyarok lelkiállapota a legutóbbi, 2013-ban készített felmérés óta javult, de ez a fiatalokról nem mondható el – állította Fűrész Tünde, a KINCS elnöke. Kiemelte: a magyarok közérzete egy tízes skálán a hetes értéken áll. A háború kirobbanása utáni nyáron, amikor annak közvetlen hatásai begyűrűztek a mindennapi életbe, jól látszanak a nehézségek okozta gondok – mutatott rá az elnök.

Fűrész Tünde, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) elnöke (Fotó forrása: KINCS)

A nemzetközi boldogságindexek is azt mutatják, hogy Magyarországon jelentősen javult a helyzet.

A felmérés egyik lényeges megállapításának tekintette, hogy a házasságban élők és a stabil párkapcsolatban élők boldogabbak, mint az egyedülállók. Akiknek egészen kicsi gyermekei vannak, azok a legelégedettebbek az életükkel, a nyugdíjasokra kevésbé jellemző az elégedettség. A biztonságérzet a Covid-járvány idején még nem zuhant be, csak a háború tudta megrendíteni, a férfiak biztonságérzete mindig magasabb volt – mutatott rá. Az ország dolgainak alakulásáról elmondta: az utóbbi egy év rányomta a bélyegét az ország dolgainak a megítélésére, az idősebbek pozitívabban látják az ország dolgainak alakulását, mint a fiatalok.

Borítókép: Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkára (Fotó forrása: KINCS)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.