Így állapíthatja meg, valóban magyar terméket vásárolt-e

Sokan szeretnék a magyar termelőket támogatni, azonban egy-két szabály miatt sokszor nehéz lehet meghatározni, mi valóban magyar termék, és mi az, amire csak ráírták a hazai származást.

Forrás: Ripost2023. 10. 07. 16:49
null
Budapest, 2022. november 11. Tojások a CBA boltjában az Anker közben 2022. november 11-én. Az elõzõ napon életbe lépett a tojás- és az étkezésiburgonya-árstop. A tojás és az étkezési burgonya esetében a bruttó kiskereskedelmi ár nem lehet magasabb a kereskedõ által 2022. szeptember 30-án alkalmazott árnál. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A boltok termékein mindenütt kötelező feltüntetni, honnan származnak az áruk. Az aktuális törvények miatt azonban sokszor csak egy EU-ban készült feliratot lehet a csomagolásokon látni –  írta cikkében a Ripost.

De akkor honnan lehet megtudni, hogy Magyarországon készült-e egy termék?

Származási helyre vonatkozó szabályok

Az élelmiszerek származásának megjelölését az Európai Unió Közösségi vámkódexe szabályozza. Ez kimondja, hogy amelyik termék előállításában több ország vesz részt, azt az országot kell származási országnak tekinteni, amelyben az utolsó lényeges, gazdaságilag indokolt feldolgozást vagy megmunkálást végezték.

Ez azt jelenti, hogy ha valamit például itthon csomagolnak be, de nem itthon gyártják, akkor is az lesz ráírva, hogy Magyarország. Ugyanez igaz fordítva is: amennyiben egy terméket itthon gyártanak, de elszállítják Szlovákiába becsomagoltatni, akkor a termék származási helye Szlovákia lesz.

írja a Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE).

A Vidékfejlesztési Minisztérium a fent leírtak ellensúlyozására 2012-ben megalkotta az egyes önkéntes megkülönböztető megjelölések élelmiszereken történő használatáról szóló rendeletet. Ekkor olyan jelöléseket is létrehoztak, amiket önkéntes alapon ugyan, de bárki használhat az országban, aki bebizonyítja: részben vagy egészben itthon készült a terméke. Ezek a jelölések ide kattintva tekinthetők meg.

Amennyiben egy termék nincs becsomagolva, a származásáról egyféleképpen bizonyosodhatunk meg: 

2020 óta a húspultokban zászlókkal kell jelölni a termékek származási országát.

A zöldségek és gyümölcsök esetében az árukat jelző tábláról, vagy a tárolásukra szolgáló dobozról leolvasható a termék eredete.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.