Ilyen volt diákként a Nobel-díjas Karikó Katalin, volt tanára a tudós sikerének kulcsáról is beszélt

Dr. Tóth Albert professzor emeritus főiskolai tanár, tájökológus ma is élénken emlékszik kiváló képességű diákjára.

Forrás: Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Hírportál2023. 10. 03. 8:31
WEISSMAN, Drew; KARIKÓ Katalin
Karikó Katalin és Drew Weissman kapja az orvosi-élettani Nobel-díjat - Szegedi Tudományegyetem Fotó: Rosta Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A friss Nobel-díjas Karikó Katalin egyik gimnázumi tanára, dr. Tóth Albert nyilatkozott a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Hírportálnak.

Ahogyan azt már a világon mindenütt tudják, 2023-ban Karikó Katalinnak és Drew Weissmannak ítélték az orvosi Nobel-díjat az mRNS technológia kifejlesztéséért.

 Az mRNS technológia alapján kidolgozott vakcinák emberek millióinak életét mentették meg a koronavírus-járvány idején.

Az Egyesült Államokban dolgozó, világszerte elismert szakember általános iskolai és gimnáziumi tanulmányait Kisújszálláson végezte, innen fakadnak az első motivációi és a továbbtanuláshoz szükséges küzdés iránti vágya.

Karikó Katalinra gimnáziumi évei alatt nagy hatással volt Tóth Albert professzor, aki felidézte, 6. osztályos korában toronymagasan megnyert egy természettudományos vetélkedőt.

Ekkor hívta meg gimnáziumi szakkörébe a tanár úr, aki szerint tanítványa nagyon érdeklődő volt, mindig alaposan felkészült minden előadásra

 – írták.

„Tudása miatt a gyerekek, a tanárok is kedvelték. A gyakorlatban és az elméletben is otthon érezte magát. Már akkor foglalkoztatta a szaporodás-élettartam-túlnépesedés témakör, a globalizációval együtt járó sorskérdésekről is komplett dolgozatot írt”

– nyilatkozta a lapnak dr. Tóth Albert.

Arra a kérdésre, hogy mi volt a kulcs Karikó Katalin világraszóló sikereiben, egykori tanára elmondta, 

a szakterületén elért sikereit saját kitartásának köszönheti a világhírű biokémikus.

Büszke a gyökereire

Karikó Katalin gyermekkorát Kisújszálláson töltötte, 2020-ban a város díszpolgára lett, 2021-ben Jász-Nagykun-Szolnok Megye Díszpolgára Díjat kapott. A mai napig is sok egykori iskolatársával, ismerőssel tartja közösségi oldalán a kapcsolatot, s figyelemmel kíséri a város fejlődését. Két kisújszállási fiatal kutatóval, Pardi Norbert biológussal és Szabó Gábor kardiológussal is együtt dolgozik. A térséghez való kötődését az is jól jelzi, hogy a Széchenyi-díjából kapott összegből a Móricz Zsigmond Református Kollégium, Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda Gyermekeink Műveltségéért Alapítványán keresztül a természettudományok iránt érdeklődő diákokat támogatta.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/ Rosta Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.