Katonákat is bevethetnek a határ védelmében

El kell gondolkodni azon, hogy a magyar honvédség egyes egységeit a határ környékére telepítsük – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Horváth József. Az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója szerint minderre azért van szükség, hogy a lakosság is biztonságban érezze magát, illetve hogy a határvédőknek is biztonságot nyújtsanak a katonák a rájuk lövő embercsempészekkel szemben.

2023. 10. 05. 5:21
null
Mórahalom, 2016. február 22. Migránsok a vajdasági oldalon a magyar-szerb határon felállított ideiglenes határzárnál, Mórahalom térségében 2016. február 22-én. A hétvégén 501 határsértőt fogtak el a rendőrök. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amennyiben a fegyveres bandaháborúk vagy a határvadászokat érő támadások megszaporodnak, akkor el kell gondolkodni azon, hogy a magyar honvédség egyes egységeit a határ környékére telepítsük – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Horváth József, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója, akit a határvadászokra lövő embercsempészekkel kapcsolatban kérdeztünk.

Korábban a Magyar Nemzet elsőként számolt be róla, hogy szeptember 21-én Szabadka térségében 

egy embercsempészbanda kalasnyikovból zúdított golyózáport magyar és szerb egyenruhásokra. 

A négytagú közös járőrből szerencsére nem sérült meg senki. A járőrök egy, a közvetlen közelükben becsapódó lövedék hangját is jelentették parancsnokaiknak, akik azonnali kivonásukról határoztak. A nemzetközi jog egyébként a fegyveres embercsempészeknek és illegális migránsoknak kedvez, hiszen a határvédő – a határrendész, a határvadász – még akkor sem lőhet vissza a szomszédos országból rálövő bűnözőkre, ha az élete van veszélyben. A nemzetközi jog ugyanis tiltja a szomszédos államba való átlövést. Egy nappal később, szeptember 22-én reggel pedig a térfigyelőkamera-rendszert kezelő operátor felfigyelt egy, az ideiglenes biztonsági határzár kerítései között álló férfira, aki megállt a manőverúton, leemelt a válláról egy gépkarabélyt, és annak fedezetével biztosította az utána érkező 13 illegális migránsnak a határzáron történő átjutást. A csoport átjutását követően a fegyveres „biztosító” a létrán visszamászott Szerbiába, a rendőrök pedig nem sokkal később a határtól mintegy fél kilométerre feltartóztatták, és a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz a 13 bevándorlót.

Az, hogy Magyarországról átlövések történjenek szerb területre, nagyon érzékeny téma. Nemcsak a nemzetközi jog miatt, hanem a túloldalon élő állampolgárok biztonsága miatt is. A határ túloldalán ugyanis lakott települések vannak, viszonylag közel. Az eltévedt lövedékek óhatatlanul az ott lakó békés állampolgárok életét is fenyegeti

– részletezte a szakértő. Hor­váth József szerint a magyar fegyverhasználati szabályokon nem feltétlenül kell lazítani, mert abban benne van, hogy ha közvetlen fegyveres támadás éri a rendőrt, a katonát, arra reagálhat. Az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója felidézte azt az esetet, amikor az embercsempész a két határkerítés között gépkarabéllyal biztosította a migránsoknak az átmászást. Mint mondta, ilyen esetben megvan a lehetőség arra, hogy a magyar határvadász megvédje magát.

A szakértő az Európai Parlament jelenlegi összetételét látva a történtek hatására sem várja azt, hogy az unió­ban változások jöhetnek a migrá­ciós politikában. Úgy véli: középtávon, 

amíg az uniós választások nem történnek meg, Magyarország továbbra is csak magára számítva szervezheti meg a határvédelmet. 

Mint mondta, a szomszédos, baráti országok támogatásaira számíthatunk, akik határrendészeti feladatra személyi állományt küldenek Magyarországra. A honvédség kivezénylésére szerinte azért van szükség, hogy a lakosság is biztonságban érezze magát, illetve hogy a határvédőknek is biztonságot nyújtsanak. Mindemellett mindez elrettentő erővel is bírhat a szakértő szerint. – A honvédség professzionális katonái kerülhetnek ki, akik missziós környezetben már tűzharcba is kerültek, megkapták a speciális kiképzést, megvan a megfelelő felszerelésük hozzá, és adott esetben a felfegyverkezett szervezett bűnözői csoportok lefegyverzésére, lokalizálására is képesek lehetnek – zárta gondolatait a szakértő.

Borítókép: A két határkerítés között már gépkarabéllyal is megjelentek a szervezett bűnözők (Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.