Krausz Ferenc is részt vesz a kutatói életpályamodell kialakításában

A kormány célja, hogy 2030-ra Magyarország a világ huszonöt, illetve Európa tíz legjobb innovátor országa közé verekedje be magát, valamint a jelenlegi egymillió magyar lakosra jutó mintegy hatezer kutató száma kilencezerre nőjön az évtized végére.

2023. 10. 13. 20:06
null
Fotó: Éberling András
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén májusban alakult meg az új, tizenkét tagú Nemzeti Tudománypolitikai Tanács, amely a kormány stratégiai tanácsadó testületeként funkcionál a tudománypolitika és az innováció területén. Rá egy hónapra megalakult a Magyar Kutatási Hálózat (HUN-REN) új, immár kilenctagú irányító testülete is, amelynek elsődleges feladata a kutatóintézet-hálózat megemelése és nemzetközi erőtérbe helyezése.

Most pedig a kutatási források hatékony elosztása érdekében létrejött a Kutatási Kiválósági Tanács, 

kiteljesítve ezzel a magyar tudománypolitika irányítási rendszerét. A tanács feladata továbbá a kiválósági alapú kutatási támogatások rendszerének kialakítása lesz, annak érdekében, hogy vonzó, kiszámítható, a nemzetközi színvonalú teljesítményt középpontba állító kutatói életpálya jöjjön létre Magyarországon.

 

A Nobel-díjas Krausz Ferenc is tag

Mind a HUN-REN Irányító Testületét, mind pedig a Kutatási Kiválósági Tanács tagjait Csák János miniszter az MTA elnökével, Freund Tamással egyeztetve, konszenzusos módon kérte fel és nevezte ki.

Az utóbbi testület tagja lesz Aczél Petra társadalomtudós, Greiner István, a Richter Nyrt. kutatási és fejlesztési igazgatója, Kondorosi Éva növénybiológus, Krausz Ferenc Nobel-díjas fizikus, Perczel András biokémikus, Röst Gergely matematikus, valamint a műszaki tudományok területén dolgozó Stépán Gábor. A Kutatási Kiválósági Tanács lesz az első számú letéteményese a Krausz Ferenc professzor által is javasolt egységes, kiválóságon alapuló kutatói életpályamodell kialakításának.

Krausz Ferenc exkluzív interjút adott a Magyar Nemzetnek, amelyet lapunk holnap, szombaton közöl. A Nobel-díjas fizikus a beszélgetésben érintette a laborba beszűrődő politika, a tudomány és a család témakörét is.

Borítókép: Krausz Ferenc (Fotó: Éberling András)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.