A magyarok többsége Trumpban bízik

A Real-PR 93. friss közvélemény-kutatása szerint a magyar lakosság körében azok vannak többségben, akik a jövő évi amerikai egyesült államokbeli elnökválasztás kapcsán Donald Trump győzelmét tartanák Magyarország szempontjából kedvezőbbnek (47 százalék), míg a jelenlegi elnök, Joe Biden győzelmét feltételezve csak 22 százalék nyilatkozott hazánkat illetően optimistán.

2023. 11. 07. 5:34
ORBÁN Viktor; TRUMP, Donald
Bedminster, 2022. augusztus 2. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Donald Trump (b) találkozója a korábbi amerikai elnök New Jersey állambeli bedminsteri birtokán 2022. augusztus 2-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyarok közül sokkal többen (47 százalék) gondolják azt, hogy Donald Trump győzelme lenne hazánk szempontjából kedvezőbb, mint ahányan Joe Biden sikere esetén számítanak pozitív hatásra (22 százalék). Ez utóbbinál még azok is többen vannak, akik nem tudnak vagy nem akarnak véleményt formálni a kérdésben (31 százalék) – derül ki a Real-PR 93. legfrissebb közvélemény-kutatásából. 

 

A Magyar Nemzetnek eljuttatott felmérés szerint, ha egy most vasárnapi országgyűlési választáson biztosan szavazók véleményét tekintjük, néhány százalékkal nagyobb a válaszadási arány, ennek következtében már 48 százalék a Donald Trump győzelmétől kedvező változásra számítók aránya, és 25 százalék a jelenlegi elnök sikere kapcsán optimistáké. 

 

Kétszer annyian vannak

A számok alapján tehát mintegy kétszer annyian várnak Magyarország szempontjából pozitív hatást Donald Trump győzelmétől, mint Joe Bidenétől. 

Jelentős véleménykülönbség van a kérdésben pártválasztás szerint, a Fidesz-szavazók nagy többsége (72 százalék) Trump győzelmét tartaná hazánk szempontjából kedvezőbbnek, a baloldali szavazók között csupán 21 százalék ez az arány, a baloldaliak közel fele (47 százalék) inkább Joe Biden győzelme kapcsán számít Magyarország szempontjából kedvező hatásra, ez utóbbi arány a fideszesek körében mindössze hét százalék. Jellemző eltérés az is, hogy a kormánypárti szavazók nagyobb arányban formáltak véleményt, körükben csak 21 százalék nem, míg a baloldali szavazók közül harmadnyian (32 százalék) nem akartak vagy nem tudtak válaszolni a kérdésre. 

 

Trumpban bíznak

Bár lakóhelytől és életkortól függetlenül azok vannak többségben, akik inkább Trump győzelme esetén lennének optimisták, de a számszerű eredményeket tekintve kimutatható bizonyos különbség. 

A vidékiek közel fele (47 százalék) Donald Trump győzelmét tartaná Magyarország szempontjából jobbnak, Joe Bidenét csak 21 százalék. A fővárosban utóbbi válaszarány nyolc százalékponttal magasabb (29 százalék), előbbi három százalékponttal kisebb (44 százalék), tehát még a fővárosiak körében is a többség inkább Trump győzelmétől várná a Magyarország szempontjából kedvezőbb eredményt. 

A legidősebb korcsoportban, a legalább hatvanévesek körében abszolút többséget alkotnak (55 százalék) azok, akik a korábbi republikánus elnök sikerétől várnak hazánk vonatkozásában kedvező hatást, az életkor csökkenésével 41 százalékig csökken ez az arány, a Joe Biden győzelme esetén optimisták aránya azonban minden korosztályban stabilan 20-25 százalék, a legidősebbek mintegy tíz százalékkal nagyobb arányban válaszoltak a kérdésre, mint a hatvan év alattiak.

 

Egy év múlva Amerika választ

Mint ismert, 2024. november 5-én újra elnökválasztást tartanak majd az Amerikai Egyesült Államokban, s egy év múlva nagy valószínűséggel már ismerni fogjuk a következő elnök személyét. Donald Trump már kinyilatkozta, hogy el kíván indulni a 2024-es elnökválasztáson, és jelen állás szerint a demokrata oldalon is lehet számolni a jelenlegi elnök, Joe Biden indulásával. A választás eredménye minden bizonnyal hatással lesz hazánkra, illetve a magyar–amerikai kapcsolatokra is, amik a jelenlegi amerikai vezetés alatt nem mondhatók problémamentesnek. Joe Biden hivatalban lévő elnök és Donald Trump egykori elnök külpolitikája jelentősen eltér egymástól: szemben a mostanival, az előző amerikai adminisztráció alatt a nyugati szövetségi rendszer nem akart bevonódni újabb háborúba, és saját szövetségeseivel érdek- és nem ideológiai alapon kívánt együttműködni.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök és Donald Trump találkozója a korábbi amerikai elnök New Jersey állambeli bedminsteri birtokán 2022. augusztus 2-án. (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.